Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

6 najekologickejších miest sveta

Napísal Róbert Bosák, 06.08.2018

2/3 podiel svetovej spotreby energie a 70 % všetkých vyprodukovaných emisií, presne takéto čísla majú na svedomí najväčšie veľkomestá. Viaceré z nich si uvedomili svoju zodpovednosť a účelovými riešeniami sa začali meniť na eko mestá budúcnosti. 6 z nich, ktoré si teraz predstavíme, sú dokonca považované za najekologickejšie lokality planéty.

 

1. Reykjavík, Island- Hlavné mesto Islandu malo pri získavaní vedúcej pozície v rebríčkoch najlepších ekologicky vybavených miest poriadny kus šťastia. Hojný počet sopiek na svojom území totiž využilo na tvorbu unikátneho vykurovacieho systému využívajúceho geotermálnu energiu. Práve vďaka nemu pochádza až 95 % energie v krajine z obnoviteľných zdrojov, čo robí jeho metropolu úplne zelenou a ekologickou.

Zdroj: vivalifestyleandtravel.com 


2. Zürich, Švajčiarsko – Všetky väčšie švajčiarske mestá investujú do zelenej architektúry a využívania obnoviteľných zdrojov energie obrovské peniaze. Zürich to v rebríčkoch tohto typu vynieslo na popredné pozície, pod čo sa podpísala aj snaha spĺňať energetické potreby využívajúce tento druh energie až na 75 %.

Zdroj: www.internationaltraveller.com 


3. Bristol, Anglicko – Počet obyvateľov v Bristole dosahuje len okolo pol milióna, čo zrejme napomohlo k tomu, aby sa spotreba energie v domácnostiach znížila o 16 %. Ďalším cieľom je redukovať emisie do roku 2020 o 40 %, čo by sa podľa aktuálnych štatistík mohlo podariť. Ak áno, do roku 2040 to má byť 80 %, takže v Bristole sa zrejme veľkých cieľov neboja.

Zdroj: www.executional.co.uk 


4. Portland, USA – Kým v celej USA využíva obnoviteľné zdroje energie priemerne 15 % domácností, v prípade Portlandu to je až 33 %. Lepší výsledok zatiaľ nezaznamenalo žiadne iné americké mesto, nehovoriac o tom, že práve Portland je s približne 300 km tratí lokalitou s najhustejšou sieťou cyklotrás v USA.

Zdroj: amtrakdowneaster.com 


5. San Francisco, USA – USA má v najlepšej sedmičke ešte jedného zástupcu, tentoraz ide o kalifornské San Francisco. To sa môže pochváliť jednou z najlepších metodík starajúcich sa o úsporu vody a tiež o efektívny systém redukcie odpadu. Za zmienku stojí aj vysoké percento trvalo udržateľných budov a stúpajúci podiel ľudí cestujúcich do práce verejnou dopravou.

Zdroj: www.businessinsider.com 


6. Vancouver, Kanada – Pri ďalšej pozícií ešte ostaneme v Severnej Amerike, no prejdeme trochu vyššie, do Kanady. Tam sa nachádza dlhoročný ekologický líder celej krajiny, ktorá je sama o sebe jednou z najekologickejších na svete. Vancouver vyhlásil, že do roku 2020 chce byť najzelenším mestom sveta so 100 % využívaním obnoviteľných zdrojov energie, k čomu sa postupnými inováciami snaží naozaj dopracovať.

Zdroj: 444.hu 


Ďalšie mestá, ktoré majú vysoké hodnotenie ekologickej vybavenosti:

 

- Copenhagen, Dánsko

- Amsterdam, Holandsko

- Štokholm, Švédsko

- Ženeva, Švajčiarsko

- Singapur

- Kodaň, Dánsko

- Malmö, Švédsko

 

Zrejme len málokoho prekvapí, že medzi najekologickejšími mestami planéty sa nachádzajú najmä americké a škandinávske lokality. Práve tie sú tradičnými priekopníkmi v nachádzaní inteligentných a trvalo udržateľných riešení, ktoré robia mestá zdravšími a úspornejšími, čím dokážu inšpirovať ďalšie lokality bojujúce o miestenky v najlepšej šestke, resp. desiatke.

 

* Rebríček je zostavený na základe ukazovateľov, ktoré hodnotí UCI Urban Sustainability, a teda zdravie životného prostredia, efektívnosť zdrojov, redukcia emisií, znižovanie spotreby. Poradie tak nie je záväzné a v rebríčkoch zostavených na základe iných faktorov nájdeme celkom odlišné poradie.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.betterworldsolutions.eu, www.ecowatch.com

Foto: www.trendhunter.com, vivalifestyleandtravel.com, www.internationaltraveller.com, www.executional.co.uk, amtrakdowneaster.com, www.businessinsider.com, 444.hu