Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

4 nové kultúrne stánky, ktoré vracajú architektúre tvár

Napísal Róbert Bosák, 25.04.2017

Duchaplné historické budovy z minulých dôb, v ktorých sídlia kultúrne inštitúcie, môžu byť nahradené nadčasovou modernou. Potvrdzujú to 4 unikátne návrhy, ktoré sa pred nedávnom stali novým domovom 1 svetoznámeho divadla, 2 múzeí a 1 opery.

 

Aj keď súčasnej architektúre sa vyčíta chýbajúci cit pre detail, úcta k tradíciám a hlavne dôraz na autenticitu, na svete nájdeme zopár stavieb búrajúcich tento mýtus. Dokonca ide o kultúrne inštitúcie, ktorých prevedenia vyžadujú svojský prístup ešte viac ako ktorékoľvek iné objekty. A tieto 4 budovy sú postačujúcim dôkazom, že umenie z dnešnej architektúry ešte nevymizlo.

 

Divadlo a galéria v Tbilisi (Tbilisi, Gruzínsko) – Gruzínska metropola sa nebojí odhaliť svetu svoju lásku k architektúre a nedávno predstavila futuristický stánok divadla a galérie. Jeho vzhľad pripomína akýsi vesmírny objekt zložený z dvoch veľkých tubusov, ktoré sa spájajú do jedného celku, pričom kozmická atmosféra prechádza aj samotným interiérom.

Zdroj: azuremagazine.com

 

Design Museum (Londýn, Veľká Británia) – V tradičnom Londýne vynikajú netradičné stavby dvojnásobne a takou je aj nový stánok miestneho Múzea dizajnu. Zrekonštruovaný areál bývalého kultúrno-vedeckého inštitútu ponúkol výmeru 10 000m2, ktoré mali nahradiť nedostatočnú plochu predošlého sídla.

Zdroj: businessinsider.com

 

Harbin Opera House (Harbin, Čína) – Čínska architektúra je kapitolou sama o sebe a jej diela prekonávajú všetky limity. Po najnovšom sa to podarilo aj Opernému domu v Harbine, ktorý zrealizovali v organickom tvare inšpirovanom tokom rieky. Dominantou bielej budovy je operná sála pre 1600 ľudí, ku ktorej vedie masívne schodisko zdobiace plochu 79 000m2.

Zdroj: fishki.net

 

Múzeum umenia (Lisabon, Portugalsko) – Štvoricu unikátnych kultúrnych budov uzatvára nová podoba lisabonského Múzea umenia. Jej autori vsadili na netradičné prevedenie, ktoré z diaľky imituje vlnu splývajúcu s prostredím okolitej rieky. Zaujímavosťou je fasáda, ktorú zhotovili z 15 000 keramických panelov kontrastujúcich s dopadajúcim svetlom.

Zdroj: earch.cz

 

Aj takéto šaty si môže obliekať architektúra na moderný spôsob, ktorá síce nenahradí vzhľad  historických budov, no svojou nápaditosťou za nimi v žiadnom prípade nezaostáva. Teraz len ostáva dúfať, že sa podobných stavebných klenotov niekedy dočkáme aj na Slovensku.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : businessinsider.com, azuremagazine.com, fishki.net,earch.cz