Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

4 alternatívne materiály vhodné na izoláciu stavby

Napísal Róbert Bosák, 25.04.2019

Alternatívne materiály si získavajú čoraz viac pozornosti. Platí to aj v stavebníctve, kde sa objavujú ako prvky hodné využitia pri rôznych stavebných úkonoch. Inak tomu nie je ani pri výbere materiálov vhodných na izoláciu domu alebo iných budov.

 

Alternatívnych materiálov, ktoré sa dajú ideálne uplatniť pri izolovaní stavby, je na dnešnom trhu hneď niekoľko. Stavbári však preferujú len tie, ktoré dokážu ponúknuť najvyššiu kvalitu za najlepšiu cenu a zároveň disponujú dobrou dostupnosťou a praktickým využitím. Medzi ne môžeme zaradiť aj konope, celulózu, ovčiu vlnu či trochu viacej známe drevovláknité dosky.

 

1. Konope – S materiálom, ktorý bol v minulosti bežne využívaný, sa dnes stretávame skôr výnimočne. Napriek tomu má viacero výhod, a to najmä pri uplatnení v podobe výplne medzi rámovými konštrukciami.

+ nízka hustota

- veľmi nízka ohňovzdornosť

+ využiteľné aj ako hlavná izolačná vrstva

- slabšia dostupnosť na našom trhu

+ možnosť aplikácie aj vo fúkanej forme

 

Zdroj: www.bioizol.eu


2. Celulóza – Prvok, ktorý sa osvedčil vo viacerých remeselných a výrobných odvetviach, si nachádza cestu aj medzi stavebnými izolantmi. Obľúbený je pre svoje vynikajúce vlastnosti aj šetrnosť voči životnému prostrediu.

+ nehorľavý materiál

- v lete nechladí steny tak ako iné materiály

+ vysoká odolnosť voči plesniam

- ťažšie spracovanie vznikajúce recykláciou

+ dokáže udržiavať teplo v interiéri

 

Zdroj: www.evergreenyourhome.com


3. Ovčia vlna – Vlna je ďalším zo skvelých izolantov, ktorý je garanciou 100 % prírodného materiálu s nulovým dopadom na životné prostredie či zdravie obyvateľov. Hodí sa hlavne ako izolácia do rôznych škár a dutín v konštrukciách stavby.

+ vhodná aj do extrémnejších podmienok

- nižšia objemová hmotnosť

+ skvelá prispôsobivosť vlnených vlákien

- cena tzv. izolačných rohoží patrí k vyšším

+ veľmi dobré absorbovanie vlhkosti

 

Zdroj: www.heritageanddesign.co.uk


4. Drevovláknité dosky – V prípade týchto dosiek sa už veľmi nehovorí ako o alternatívnom materiáli. Jeho uplatnenie pri výstavbe, hlavne ako izolácia vonkajších obvodových plášťov, sa totiž pri moderných drevostavbách stáva celkom bežná.

+ jedna z najlepších izolácií vonkajších častí

- v porovnaní s inými prvkami sú drahšie

+ v lete chránia interiér pred prehrievaním  

- do lacnejších dosiek sa pridávajú plasty

+ dajú sa využiť aj ako izolácia podláh

 

Zdroj: www.pixabay.com


V ponuke alternatívnych stavebných prvkov nájdeme ďalšie materiály, ktoré sú využívané pri izolovaní stavieb. Trstina, slama či iné dary prírody sú ale využívané minimálne, či už pre ich zlú dostupnosť alebo kvôli tomu, že zatiaľ nepatria k osvedčeným materiálom.  

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.bristolsustainable.co.uk, www.bioizol.eu, www.evergreenyourhome.com, www.heritageanddesign.co.uk, www.pixabay.com