Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

3D tlačiarne sa dajú využiť aj na veľkých kultúrnych pamiatkach

Napísal Róbert Bosák, 06.04.2015

Príchod nových stavebných postupov prebieha v plnom prúde a svet architektúry zažíva viaceré výrazné zmeny. Súčasťou takéhoto vývoja je aj využívanie 3D tlačiarní pri realizácií budov, vďaka čomu má celá stavebná oblasť napredovať. Avšak nie je budova ako budova a pri niektorých objektoch sa zdá použitie 3D tlačiarne ako uletený nápad. 


Zaujímavých poznatkov o úlohe 3D tlačiarní vo svete stavebníctva začalo v poslednom čase poriadne pribúdať. Medzi najnovšími informáciami spojenými s touto témou sa objavila aj realizácia jednej z najväčších kultúrnych pamiatok, ktorej výsledná podoba má niesť rukopis pochádzajúci práve z 3D tlačiarne. Jedná sa o historickú budovu, ktorej výstavba prebieha viac ako storočie a práve využitie špeciálnych technológií zahŕňajúcich 3D tlačiareň má prispieť k ukončeniu stavebných prác.

Zdroj: www.uinvent.eu


Barcelonské veľdielo


Spomínanou stavbou nie je nič iné ako samotná Sagrada Familia, ktorá sídli v katalánskej metropole. Jedná sa o jedinečnú kultúrnu pamiatku, ktorá sa právom radí k najkrajším dielam architektúry vôbec. Tento kultúrny skvost má zaujímavú históriu, veď s výstavbou sa začalo už v roku 1882, keď sa vytvorili prvé piliere budovy. Odvtedy ubehlo už 133 rokov a práce na veľdiele sa z viacerých dôvodov stále nepodarilo dokončiť.  

Zdroj: www.pooh.cz


Pomôcť má práve 3D tlač


Keďže cieľ dotiahnuť projekt do úspešného konca je stále vytýčený a súčasní autori výstavby by to chceli stihnúť v najbližších rokoch, začali sa hľadať rôzne možnosti ako celý proces zjednodušiť a pomôcť jeho rýchlejšej výstavbe. Ako ideálna možnosť sa javí aplikovanie technológie 3D tlače, v ktorej spočíva tajomstvo efektívnej výstavby smerujúcej k rýchlemu postupu za primerané finančné náklady bez obmedzenia kvalitatívnej úrovne. Práve to vedie súčasných predstaviteľov projektu Sagrada Familia k účelovému využitiu tejto modernej metódy, ktorá im dokáže pomôcť so zvládnutím realizácie náročnejších stavebných prvkov.

Zdroj: www.spanelsko.in


Plán ukončenia o 11 rokov


Podľa plánov tvorcov by sa mala výstavba definitívne ukončiť v roku 2026. Práve v tomto roku to bude presne 100 rokov, čo zomrel autor nápadu architekt António Gaudí. Počas týchto 11 rokov sa má pokračovať v napredovaní pri postupe prác a postupnými stavebnými krokmi doviesť zámer k výsledku. Vzhľadom na to sa bude môcť samotná stavba považovať za nielen jedno z najkrajších diel, ale takisto aj za výnimočný historický objekt, ku ktorého realizácií sa vo veľkej miere prispelo aj modernými spôsobmi výstavby, v tomto prípade 3D tlačou.

Zdroj: www.designvid.cz 


Aj keď pripravované stavebné práce na tejto unikátnej budove sa môžu z dôvodu použitia 3D tlačiarenských technológií niekomu javiť ako odvážne alebo dokonca nereálne, podľa plánov pokračovania realizácie je všetko pripravené na dotiahnutie ambiciózneho projektu do úspešného konca. Pokiaľ sa tento zámer podarí naplniť, bude to správnou inšpiráciou pre ďalších architektov a ich tímy, takže určite sa oplatí počkať na výsledok. A kto bude mať možnosť navštíviť Barcelonu, nech si určite nenechá ujsť túto excelentnú pamiatku naživo.


Text : Róbert Bosák

Foto : uinvent.eu, pooh.cz, spanelsko.in, designvid.cz