Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

3D dom odolný voči zemetraseniu vytlačený za 26 hodín

Napísal Róbert Bosák, 19.12.2023

Na mape štátov s 3D budovami pribudla ďalšia krajina. Historicky prvý 3D projekt bol zrealizovaný v Guatemale. 3D tlačiarni stačilo na realizáciu hrubej stavby iba 26 hodín. Dom bol navrhnutý tak, aby odolával seizmickej aktivite.


Za projektom prvej 3D budovy v Guatemale stojí spoločnosť Progreso. Objekt zrealizovala s pomocou 3D tlačiarne BOD2 od spoločnosti COBOD, ktorá má za sebou tlač niekoľkých 3D stavieb vo svete. Zariadenie pomohlo autorom projektu vybudovať kvalitný dom odolný voči zemetraseniam len za 26 hodín. Prototyp môže v budúcnosti poslúžiť ako inšpirácia pri návrhoch ďalších 3D domov v stredoamerických krajinách.

Zdroj: cobod.com


Výmera domu takmer 50 m2


Prvá guatemalská 3D budova bola navrhnutá ako 1-podlažný rodinný dom. Rezidenčný objekt vytlačený v oblasti s častou seizmickou aktivitou je zariadený minimalisticky, no obyvateľom ponúka základný štandard potrebný pre komfortný život. Do interiéru stavby s výmerou 49 m2 sa zmestila obývačka, kuchyňa, kúpeľňa a 1 menšia miestnosť, ktorá môže byť využívaná ako spálňa alebo domáca pracovňa.

Zdroj: cobod.com


Prvky tradičnej architektúry


Skromné a jednoduché prevedenie interiéru zvýrazňujú holé steny vytlačené formou 3D tlače. Múry neprešli žiadnou povrchovou úpravou, ktorá by prekryla betónovú vrstvu hrubej stavby. Autori návrhu tým chcú zdôrazniť, že ide o 3D stavbu. Jej dominantným estetickým prvkom je slamená strecha, ktorá odkazuje na tradičné metódy výstavby jednoduchých guatemalských príbytkov. Slama ako ľahký materiál pomáha zvyšovať celkovú odolnosť domu voči zničeniu v dôsledku otrasov vyvolaných seizmickou aktivitou.

Zdroj: cobod.com


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: cobod.com