Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

18 nových národných kultúrnych pamiatok v ČR

Napísal Róbert Bosák, 18.01.2024

Zoznam národných kultúrnych pamiatok v susednej ČR sa rozšíri o ďalších zástupcov. Česká vláda v decembri rozhodla o udelení najvyššej pamiatkovej ochrany v krajine 18 objektom.


Štatút národnej kultúrnej pamiatky sa udeľuje objektom, ktoré sú najvýznamnejšou súčasťou kultúrneho bohatstva v ČR. Noví členovia sú do zoznamu navrhovaní ministerstvom kultúry, ich vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku následne schvaľuje vládny kabinet. V decembri tak urobil na výjazdovom rokovaní v Bučoviciach. Rozhodnutie vlády rozšírilo viac ako 400-člennú skupinu najcennejších pamiatok o 18 nováčikov.

Zdroj: praguecityline.cz


14 historických radničných budov


Viaceré historické budovy českých radníc patria medzi klenoty stredoeurópskej architektúry. Štatút národnej kultúrnej pamiatky bol v minulosti udelený niekoľkým objektom, v ktorých sídlili alebo v súčasnosti stále sídlia predstavitelia miest. Po decembrovom rokovaní vlády je ich o 14 viac. Ministri vyzdvihli ich stavebné prevedenie, umeleckú hodnotu aj urbanistický prínos pre rozvoj miest.


14 nových radníc v zozname NKP:


- radnica v Plzni
- radnica v Kyjove
- radnica v Znojme
- radnica v Liberci
- radnica v Kadani
- radnica v Hostinnom
- radnica Litoměřice 
- radnica Havlíčkův Brod
- stará radnica v Brne
- stará radnica v Prachaticiach
- nová radnica v Ostrave
- nová radnica v Prostějove
- nová radnica v Jablonci nad Nisou
- Malostranská radnica v Prahe


Hrad, pomník a staré električky


14 radníc doplnili ďalšie 4 cenné pamiatky. Do zoznamu nováčikov sa dostal 1 zámok. Zámok Poběžovice je spojený so životom rakúskeho grófa Richarda Nicolausa z rodu Coudenhove-Kalergi, ktorý patrí k priekopníkom idey paneuropanizmu. K národným kultúrnym pamiatkam sa zaradil aj pomník kráľa Jiřího z Poděbrad v jeho rodnom meste Poděbrady. 18-členný zoznam dopĺňa dvojica historických električiek. Primátorská tramvaj v Prahe je z roku 1900. Křížíková tramvaj v Plzni bola uvedená do prevádzky o rok skôr.

Zdroj: zamekpobezovice.cz


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: praguecityline.cz, zamekpobezovice.cz