Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zrekonštruovaných budov je tretina, vyhovujúcich domácností iba pätina

Napísal Róbert Bosák, 18.10.2018

Súčasný stav slovenských budov je jednou z hlavných prekážok rozvoja krajiny. Podľa najnovšej analýzy platformy Budovy pre budúcnosť (BPB) totiž až tretine stavieb chýba poriadna rekonštrukcia a pätine domácností zdravšie podmienky pre život.  

 

Nie veľmi dobrý stav stavieb a ich vnútorného prostredia trápi majiteľov budov na Slovensku dlhodobo. Aktuálne na to poukázala aj platforma Budovy pre domácnosť, ktorej najnovšia analýza priniesla alarmujúce čísla. Podľa nej sú mnohé z tunajších budov v zastaranom stave a prostredie v nich má ďaleko od zdravého a komfortného.

 

Dve tretiny budov by potrebovali dôkladnú obnovu

 

Podiel obnovených budov, ktoré spĺňajú náročnejšie podmienky na bývanie, síce každoročne rastie, no stále tvorí len jednu tretinu. Zvyšné objekty sú totiž buď v pôvodnom stave, alebo prešli iba čiastočnou, nie postačujúcou rekonštrukciou. Prevažnú väčšinu týchto budov tvoria stavby staršie ako 30 až 40 rokov.

 

20 % domácností chýbajú štandardné podmienky

 

Nezrekonštruovaný stav väčšiny budov by bol o niečo menším problémom, ak by prostredie v nich aspoň spĺňalo podmienky nutné k štandardnému bývaniu. Tými však podľa spomínanej analýzy nedisponuje 20 % domácností, pričom väčšina z tohto pätinového podielu je rizikom pre zdravie obyvateľov.

 

Podmienky niekedy nespĺňajú ani novostavby

 

Do kategórie budov s nevyhovujúcimi podmienkami sa v niektorých prípadoch môžu zaradiť aj novostavby. V tomto prípade však nejde o kvalitu vnútorného prostredia, skôr o spĺňanie zákonom stanovených energetických nárokov na hospodárnosť budovy. Tie údajne aktuálne nespĺňa až 11 % nových rodinných domov.   

 

Ďalšie čísla vyplývajúce z najnovšej analýzy BPB:

 

- počet bytových a rodinných domov na Slovensku dosahuje 1,05 mil.

- vo všetkých obytných budovách je aktuálne 1,95 mil. bytových jednotiek

- v nevyhovujúcich priestoroch sú zdravotné riziká 1,5 až 2,9-násobne vyššie

- zlý stav budov zvyšuje náklady na zdravotnú starostlivosť o 410 až 870 mil. €

 

Význam kvality budov pre rozvoj krajiny a celkovú životnú úroveň v nej je nepopierateľný. BPB má teda vzhľadom na aktuálne výsledky úplne jasno v tom, že situácia sa musí zmeniť k lepšiemu, a preto neustále pracuje na príprave nových návrhov, ktoré majú viesť k inšpirácii kompetentných a ich následnej snahe pripravovať projekty zlepšujúce nevyhovujúci stav.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.bpb.sk

Foto: coebank.org