Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zrekonštruovaný Rákocziho kaštieľ v Borši je už otvorený

Napísal Róbert Bosák, 22.06.2021

Patrí k najvzácnejším kaštieľom na juhovýchodnom Slovensku. Nejaký čas však do jeho priestorov nemohli vstúpiť žiadni návštevníci. Šanca navštíviť Rákocziho kaštieľ v Borši sa im prvýkrát po dlhých mesiacoch naskytla až počas uplynulého víkendu.  


Dôvodom, pre ktorý Rákocziho kaštieľ v Borši zatvorili, bola prebiehajúca rekonštrukcia. Tá začala v roku 2018, odkedy rodisko Františka II. Rákocziho prechádzalo rozsiahlou obnovou. Tá je v súčasnosti za nami, takže kaštieľ je opäť v najlepšej kondícii. Cez víkend ho dokonca znovu sprístupnili verejnosti.

Rákocziho kaštieľ, Zdroj: magyarnemzet.hu


Rákocziho kaštieľ v Borši a jeho história:

 

- kaštieľ bol vybudovaný v 2. polovici 16. storočia

- jedná sa o renesančný objekt s priľahlým parkom

- v roku 1676 sa v ňom narodil František II. Rákoczi

- v rokoch 1939-1943 prešiel rozsiahlejšou úpravou

- po roku 1945 sa využíval ako škola, sklad či ubytovňa

- v roku 1990 sa jeho vlastníkom stala obec Borša

- obec ho začala rekonštruovať, práce boli pozastavené

- v roku 2018 začala komplexná obnova celého kaštieľa

Rákocziho kaštieľ, Zdroj: Youtube - Hírek.sk 


Cez víkend prebehlo slávnostné otvorenie

 

Po mesiacoch renovačných prác nadobudol kaštieľ vynovenú podobu. Po ukončení obnovy sa čakalo len na jeho opätovné otvorenie, ktoré prebehlo sobotným slávnostným stretnutím hláv štátov Slovenska a Maďarska. O deň neskôr sa brány kaštieľa otvorili širokej verejnosti, ktorá je zvedavá na obnovenú podobu pamiatky a počas celej letnej sezóny si ju môže prísť pozrieť aj naživo.

Rákocziho kaštieľ, Zdroj: felvidek.ma


Čo čaká návštevníkov Rákocziho kaštieľa?

 

Cieľom kaštieľa v Borši ako rodiska Františka II. Rákocziho je priblížiť čo najširšej verejnosti jeho osobnosť a životný príbeh. Ten dokumentuje stála výstava, ktorá sa venuje jeho životu a vplyvu na politické a spoločenské udalosti v Uhorsku. Lákadlom sú aj rôzne moderné atrakcie ako úniková miestnosť, panoramatické premietanie či menší priestor s virtuálnou realitou. Po ukončení prehliadky je možné posedieť v reštaurácii a dopriať si tradičné špeciality. Kaštieľ zároveň ponúka hotelové ubytovanie pre návštevníkov, ktorí chcú ostať v Borši pár dní.

Rákocziho kaštieľ, Zdroj: muemlekem.hu


Text: Róbert Bosák

Zdroj: tasr.sk, obecborsa.sk

Zdroj foto: magyarnemzet.hu, Youtube- Hírek.sk, felvidek.ma, muemlekem.hu