Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zopár tipov na správnu starostlivosť o živý plot

Napísal Róbert Bosák, 12.05.2018

Polievanie kvetov, strihanie stromov a kosenie trávnika nie sú jedinými záhradkárskymi prácami vedúcimi k estetickej údržbe pozemku. Do zoznamu týchto aktivít patrí takisto strihanie živého plota, pri ktorom však treba vedieť, kedy a ako strihať, aby mohol byť ozdobou celého pozemku. 

 

Nie náhodou je strihanie živého plota považované za jednu z foriem umenia, pri ktorom nám nestačia len samotné zručnosti. Najkrajšie záhrady dekorujú kreatívne strihy, ktoré sa starajú o zútulnenie celého exteriéru. Ak sa však nebudeme riadiť niekoľkými nepísanými pravidlami spojenými so správnym vykonávaním strihu, nepomôže nám ani talent a umelecké nadanie.

Zdroj: www.pracbrown.co.uk 


Výber vegetácie –  To ako živý plot vyzerá, do akej veľkosti rastie a aké budú naše možnosti pri jeho strihaní, sa odvíja už od výsadby, konkrétne od výberu kríčkov a stromčekov. Ak ešte plot iba plánujeme, odporúčame prispôsobiť výber nielen vlastným požiadavkám, ale aj typu pozemku, podľa ktorého si vyberieme z rady druhov vhodných pre malé aj veľké živé ploty.

Zdroj: www.thespruce.com 


Tvarovanie plota – Tvar a veľkosť sú pri dosahovaní želanej podoby živého plota kľúčové. Tvarovanie by sme nemali odkladať a najlepšie bude k nemu pristúpiť už v prvých dňoch po vysadení. Účinným trikom na rozkonárenie plota je skrátenie výhonkov, ktoré môže podporiť hustejšie zazelenanie jednotlivých kríčkov.

Zdroj: www.marthablog.com

 

Pravidelný strih – Výsadbou a prvými úkonmi vykonanými po výsadbe údržba živého plotu nekončí, skôr naopak. Dôležité je pravidelné zastrihávanie, ktoré sa má vykonávať buď podľa odporúčaných kalendárnych intervalov, alebo individuálne podľa rýchlosti rastu. V obidvoch prípadoch sa odporúča strihať tak, aby vrchná časť ostala trochu redšia ako spodná, čo umožní prenikať slnečným lúčom aj vlahe do celého porastu.

Zdroj: www.thespruce.com


Správne náradie – V súvislosti s pravidelným strihaním prichádza otázka výberu vhodného náradia. Klasické ručné nožnice sa využívajú čoraz menej, pretože pri umelecky tvarovaných strihoch sú potrebné minimálne na doladenie detailov a finálne úpravy. Na jednoduché strihy, najmä na väčších plochách, sa hodia práve elektrické modely strihajúce rýchlo a úhľadne.

Zdroj: www.barrons.com 


Rada na záver: Ak pred strihaním umiestnime na zem pozdĺž celého plota plachtu, ušetríme si námahu pri upratovaní. Všetky odrezky padnú rovno na ňu, čo nám uľahčí ich likvidáciu. Plachtu s opadanými odrezkami len zbalíme a jej obsah dáme do drviča, na kompost alebo do bioodpadu.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.northeastnursery.com, www.pracbrown.co.uk, www.thespruce.com, www.marthablog.com, www.barrons.com