Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zo zhorenej časti Notre-Dame sa možno stane presklená strešná záhrada

Napísal Róbert Bosák, 23.05.2019

Paríž, 15. apríl  2019. Svet zasiahla smutná správa o požiari katedrály Notre-Dame. Nad budúcnosťou slávneho veľdiela visí obrovský otáznik. Po pár hodinách je však nešťastie zažehnané a po pár dňoch je dokonca spustená súťaž o najlepší návrh na obnovu.

Zdroj: www.pixabay.com 


Požiar jedného zo symbolov Francúzska je v krajine galského kohúta stále ostro sledovanou témou. Pozornosť sa momentálne najviac sústredí na súťaž, z ktorej má vzísť víťazný projekt obnovy poškodenej časti stavby. Tá vzbudzuje obrovský záujem aj vďaka pestrému zoznamu  projektov kandidujúcich na víťazstvo, obzvlášť kvôli takým ako Palingenesis.

Zdroj: vincent.callebaut.org


Návrh, ktorý posúva katedrálu do novej dimenzie

 

Za projektom, ktorý odborníci označujú za najväčšie prekvapenie celej súťaže, stojí domáci architekt. Vincent Callebaut si trúfol prísť s nápadom, ktorý sa veľmi ku katedrále nehodí, no zároveň ju môže ako pamiatku a atrakciu dostať na celkom iný level. Jeho návrh sa totiž opiera o vybudovanie modernej strešnej záhrady, aké poznáme z obchodných centier alebo z veľkých administratívnych komplexov.

Zdroj: vincent.callebaut.org 


Záhrada má poslúžiť turistom aj pestovateľom

 

Ak by projekt Palingenesis uspel, Notre-Dame by už viac nebola iba kostolom a turistickou atrakciou. Po vybudovaní záhrady by sa stala aj miestom navštevovaným pestovateľmi, resp. milovníkmi prírody. Realizácia návrhu by totiž premenila zhorené podkrovie na veľký skleník s hojnou vegetáciou, niekoľkými vodnými plochami a ovocnými záhradami.

Zdroj: vincent.callebaut.org 


5 faktov vyplývajúcich z projektu Palingenesis:

 

- podľa odhadov by sa v záhrade vypestovalo okolo 20 ton ovocia za rok

- celá strešná záhrada by bola zriadená pomocou kombinácie skla a ocele

- prístavba s výškou zhruba 10 metrov by sa priamo napojila na podkrovie

- súčasťou návrhu je obnova poškodenej veže v modernejšom prevedení

- budova má byť energeticky sebestačná a vyrábať viac energie ako spotrebuje

Zdroj: vincent.callebaut.org


Návrh Palingenesis nepochybne oživil celú súťaž. V prípade jeho výberu by sa tradičný obraz katedrály výrazne zmenil a po dlhých storočiach nadobudol priam neuveriteľný vzhľad. Práve preto ho mnohí považujú len za malé osvieženie bez šance na úspech. Posledné slovo ale bude mať porota, ktorá môže nečakane zamiešať kartami, pretože v zozname súťažných návrhov je viacero projektov meniacich Notre-Dame na solárnu, resp. zelenú budovu.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.pixabay.com, vincent.callebaut.org