Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zo Staroměstskej radnice v Prahe včera prvýkrát zaznel zrenovovaný orloj

Napísal Róbert Bosák, 29.09.2018

Jedna z najkrajších atrakcií, aké „stovežatá“ metropola na Vltave ponúka, sa odvčera ukazuje návštevníkom Prahy vo vynovenej podobe. V rámci rozsiahlej obnovy miestnej radnice totiž prešiel rekonštrukciou aj Staroměstský orloj.

 

Na uvedenie obnoveného orloja do opätovnej prevádzky sa tešila snáď celá Praha. Aj preto si miestny magistrát nenechal ujsť príležitosť spustiť ho pri špeciálnej udalosti, akou včerajšie oslavy Dňa českej štátnosti a zároveň sviatku sv. Václava určite boli. Po mesiacoch prác sa tak jedna z hlavných pražských dominánt vracia späť do centra pozornosti.

Zdroj: www.clarknorton.com 


Piatok, 28. september, 18:00

 

Práve tento dátum a čas boli vopred zvolené ako termín, kedy mali povestné sošky apoštolov na vynovenom orloji po prvýkrát pozdraviť návštevníkov Prahy a pri príležitosti vrcholiacich osláv 100. výročia vzniku ČSR možno aj požehnať obom krajinám. Podľa údajov z českých médií sa tak aj udialo (aj keď s menšími mechanickými problémami), takže orloj v staronovej podobe bolo po dlhšej odmlke z historickej radnice počuť opäť.

Zdroj:commons.wikimedia.org 


Na orloj sa čakalo od januára

 

Na ľubozvučné tóny a príbeh postavičiek z orloja museli návštevníci čakať 9 mesiacov. Staré astronomické hodiny sa totiž zastavili 8. januára, odkedy prebiehala ich kompletná obnova. Práve vďaka nej sa vyhľadávaná pražská top atrakcia vrátila do starých koľají a ukázala sa vo svojej reálnej historickej podobe.

Zdroj: nasregion.cz 


Úpravy vyplývajúce z obnovy:

 

Na orloji - okienka, resp. vitrínky pre figúrky apoštolov sú opäť presklené, nie plechové

               - spojazdnil sa pôvodný mechanický pohon namiesto náhradného elektrického

               - na astroláb, jednu z častí astronomických hodín, sa znova vrátil tzv. súmrak

Na celej radnici - upravila sa statika kameňov na veži

                           - zlaté prvky na veži sa vyčistili a vyleštili

                           - na okná sa osadili bezpečnostné mreže

Zdroj: www.topzine.cz  


Výška nákladov na renováciu:


Staroměstská radnica – 61,2 mil. Kč

Samotný orloj – 9,4 mil. Kč

Zdroj: www.topzine.cz 


Zrejme všetci, ktorí mali možnosť vidieť scenériu z dočasnej náhrady orloja, o ktorú sa starala veľkoplošná obrazovka, privítali jej opätovné spustenie v riadnej podobe. Nakoľko ide o prvú obnovu za posledné desaťročia a náklady na ňu dosiahli pár miliónov, tak skoro asi k ďalším úpravám nedôjde. Podľa viacerých to však ani nebude potrebné, pretože momentálna podoba orloja spĺňa všetky estetické aj praktické požiadavky.   

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.krasnecechy.cz, www.clarknorton.com, commons.wikimedia.org, nasregion.cz, www.topzine.cz