Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zimná údržba solárnych panelov

Napísal Róbert Bosák, 04.02.2018

Solárne panely sa už dávnejšie osvedčili ako efektívny zdroj energie, ktorý nevyžaduje žiadnu údržbu. S príchodom zimy a snehovej nádielky sa však na povrch vynárajú ich tienisté stránky a potreba venovať im zvýšenú starostlivosť.

 

S činnosťou solárnych panelov sa spája niekoľko mýtov, ktoré robia týmto zariadeniam zlú reklamu. Viacerí zákazníci sa vyhýbajú ich kúpe kvôli údajnej neschopnosti vyrábať energiu počas zimnej sezóny. To však platí len v prípade, že sa na paneloch drží vrstva snehu, čomu môžeme zabrániť správnou prevenciou a precíznou údržbou alebo šťastím na dobré počasie.  

 

Prevencia začína výberom kvalitných panelov

 

Starostlivosť o panely v zime vyžaduje menej práce vtedy, ak dbáme o správnu prevenciu. Tá začína už výberom zariadení pri kúpe, pri ktorej môžeme vsadiť na tie najkvalitnejšie modely. Pri ich výrobe sa využívajú rôzne odolné prvky, napríklad bórosilikátové ochranné sklá, ktoré sa starajú o schopnosť odolávať krúpam, mrazom či silným poveternostným podmienkam.

Zdroj: idnes.cz

 

Ochranu strechy zvýšia protisnehové zábrany

 

Aj keď kvalitné panely sú vyrábané tak, aby odolali záťaži zo snehu, ktorý pomalým sklzom zo strechy zmizne, výrobcovia odporúčajú využiť protisnehové zábrany. Tie sa hodia najmä na chaty v horských oblastiach, kde sú mrazy silnejšie a snehovej nádielky je podstatne viac. Zábrany majú aj bezpečnostný význam, pretože chránia ľudí pred zosuvmi snehu zo strechy.

Zdroj: mypower.cz

 

Ak je snehu veľa, odstráňte ho sami, no pozor

 

Pri pretrvávajúcom mrazivom počasí sa snehová vrstva hneď neroztopí a udrží sa na streche, čím zabráni solárnym panelom produkovať energiu. V takomto prípade je potrebné pristúpiť k mechanickému „čisteniu“ a odstrániť sneh vlastnými silami. Pri tomto procese však buďte maximálne opatrní, aby ste citlivé panely nepoškodili alebo úplne nezničili.

 

4 tipy pri ometaní solárnych panelov od snehu:

 

- pri čistení nestúpajte po paneloch, sklo môže puknúť

- na odstránenie snehu používajte špeciálnu škrabku

- nástroj na ometanie nesmie mať ostrý kovový hrot

- ak vám nerobí problém priplatiť, zavolajte si firmu

Zdroj: dumazahrada.cz

 

Okrem snehu patrí k úhlavným nepriateľom solárnych panelov aj oblačnosť, a to bez ohľadu na intenzitu zrážok. Vzhľadom na minimum slnečného svetla v zime sa tak výkon solárnych panelov niekoľkonásobne znižuje, čo môže byť pre viaceré domácnosti problém. Vtedy vám už nepomôže žiadna údržba, iba viera, že čo najskôr zasvieti slnko a bude svietiť čo najdlhšie.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: mypower.cz, dumazahrada.cz, idnes.cz