Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Žije realitný trh v okolitých metropolách viac ako v Bratislave ?

Napísal Róbert Bosák, 23.08.2015

Mnohí Slováci nepoznajú situáciu v oblasti realít v hlavných mestách susedných krajín a nedokážu porovnať úroveň jednotlivých miest s Bratislavou. Poďme sa teda pozrieť na život realitného trhu v 4 okolitých metropolách a trochu si toto dianie priblížiť. 


Realitný trh čoraz viac podlieha globálnym vplyvom a dianie v európskych metropolách spojené s vývojom okolo realít sa istou mierou týka aj Bratislavy. Mnohým z nás sa ťažko porovnáva úroveň jednotlivých regionálnych trhov, pretože tá sa pravidelne mení a každú chvíľu sa toto dianie uberá iným smerom. Aj preto nám dokáže dosť pomôcť stručný prehľad spojený s aktuálnym porovnaním, ktoré nás informuje o realitnom živote na jednotlivých trhoch okolitých metropol.


Viedeň sa snaží inovovať

 

Najbližšou metropolou je slávna Viedeň, ktorej trh je pre Bratislavu dost veľkou inšpiráciou a v mnohých aspektoch sa náramne podobajú. Vo Viedni sa v poslednom období sústredia na rôzne inovatívne riešenia, čoho výsledkom majú byť vynovené stanice metra či rekonštrukcia viacerých budov. Hlavnými témami je trvalo udržateľná výstavba a ekologické bývanie, takže v tomto by sme si od rakúskych susedov mohli brať príklad.

Zdroj: www.wikipedia.org


Praha naberá na sile

 

Pražský realitný trh zaznamenáva stúpajúce čísla a v niektorých oblastiach ide až o rekordné hodnoty. Nájdu sa aj slabšie segmenty ako predaj domov, no celkovo treba povedať, že česká metropola je na tom veľmi dobre a jej sila rastie. Miestami sa v niektorých štatistikách stáva  lídrom v celej strednej Európe, takže v Česku môžu byť momentálne spokojní.

Zdroj: www.buildingnews.cz


Varšava si drží štandard

 

Silou Varšavy sú už dlhšie komerčné nehnuteľnosti, ktorých podiel na poľskom trhu je dosť vysoký. Darí sa najmä kancelárskemu trhu, ktorý je na rozdiel od toho bratislavského dlho v plusových číslach. Takisto objem investícií do komerčných realít môže tešiť všetkých ľudí venujúcich sa tejto brandži, no na druhej strane zaostáva rezidenčný segment. Ten totiž viac-menej stojí na jednej úrovni a drží si štandard bez nejakého väčšieho rastu.

Zdroj: www.you-hotels.com


Budapešť opäť stagnuje

 

Chvíľkové oživenie na prelome rokov bolo len miernym nádychom a po ňom sa situácia opäť vrátila do recesie. Presne to je príklad Budapešti, v ktorej sú reality podhodnotené a situácia sa neuberá veľmi priaznivým smerom. Ceny domov poklesli na rekordné úrovne, novostavby zaznamenávajú pomalý predaj, investície do komerčných priestorov stoja a o kancelárie nie je veľký záujem. V najbližších mesiacoch to zatiaľ ani nevyzerá na nejaké väčšie oživenie trhu, aj keď zas treba pochváliť rastúcu stavebnú produkciu a vyšší záujem o kúpu bytov z papiera.   

Zdroj: budapest.poznej.com


Bratislava síce nemôže konkurovať okolitým metropolám rozlohou ani počtom obyvateľov, no jej realitný trh si v porovnaní s ostatnými vedie dosť dobre a aj napriek tomuto výraznému „hendikepu“ dokáže držať krok s konkurenciou. Rastúca stavebná produkcia, stále stúpajúci predaj bytov, ohlásenie nových developerských projektov a pozitívne vyhliadky analytikov pre kancelársky trh sú serióznym základom pre napredovanie miestneho realitného sektora.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : wikipedia.org, buildingnews.cz, you-hotels.com, budapest.poznej.com