Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Žiadosť o 8000 € na financovanie „nulového domu“ podalo 500 ľudí

Napísal Róbert Bosák, 20.11.2019

Nápad poskytovať dotácie na financovanie tzv. nulových rodinných domov, teda domov s energetickou triedou A0, zatiaľ spĺňa očakávania. Aspoň tak to vyplýva z prvého kola príjmu žiadostí, do ktorého sa zapojilo 500 záujemcov.

Zdroj: www.pixabay.com


Dotácie zamerané na podporu financovania úspornejšieho a ekologickejšieho bývania sa u nás stretávajú s dosť veľkou popularitou. Inak to nie je ani pri príspevku na financovanie výstavby domov s takmer nulovou spotrebou energie vo výške 8000 €. O tie v úvodnom kole požiadalo 500 žiadateľov, ktorým sa už postupne prideľujú vyčlenené peniaze.

Zdroj: www.pixabay.com


Viac ako pätina žiadostí je vybavených

 

Úvodné kolo, v rámci ktorého mohli záujemcovia o takúto dotáciu posielať svoje žiadosti, sa ukončilo v októbri. Ministerstvo dopravy a výstavby SR tak aktuálne pracuje na ich posúdení. K minulému týždňu bolo kladne vybavených viac ako 120 žiadostí, ktorých autorom pridelili požadované prostriedky. Ostatné žiadosti sa posudzujú postupne, pričom žiadatelia majú byť o rozhodnutí informovaní v najbližších dňoch, resp. týždňoch.

 

Druhé kolo výzvy sa uskutoční na jar

 

Na základe predložených žiadostí sa limit na dotácie schválené v prvom kole vyčerpal, takže ministerstvo zatiaľ projekt hodnotí pozitívne. O to viac považuje pokračovanie v poskytovaní dotácií za potrebné a pripravuje vyhlásenie ďalšieho kola. To však prebehne až na budúci rok, pravdepodobne niekedy na jar. Udiať by sa tak malo po vstupe novely zákona o energetickej hospodárnosti budov do platnosti, teda najskôr v marci.

 

Poskytovanie dotácií s niekoľkými novinkami

 

Vyhlásenie druhého kola až po nadobudnutí účinnosti spomínanej novely súvisí s vybranými bodmi v jej znení, ktoré sa priamo týkajú kritérií smerodajných pre poskytovanie príspevkov. Reč je o termíne vydania kolaudačného rozhodnutia a možnosti žiadať o dotáciu v kombinácii s inými štátnymi príspevkami. Práve pri týchto bodoch vstúpia v rámci novely do platnosti nové kritériá vplývajúce na kladné posúdenie žiadosti.

 

Termín kolaudácie – V úvodnom kole mohol uspieť iba žiadateľ, ktorého rodinný dom bol skolaudovaný po 31. decembri 2014. Po novom uspejú len tí, ktorí žiadajú dotáciu na dom skolaudovaný maximálne 2 roky pred podaním žiadosti.

 

Kombinácia s inými dotáciami – V rámci zmien v druhom kole sa eliminuje možnosť získať viac štátnych príspevkov zameraných na úsporné a ekologické bývanie naraz. Žiadatelia, ktorí využili príspevok z projektu Zelená domácnostiam II, tak nebudú môcť požiadať o dotáciu na nulový dom.

 

Ďalšie informácie o dotácii, podmienkach jej získania aj termínoch nadchádzajúcich kôl sú, resp. budú postupne pridávané na stránke Ministerstva dopravy a výstavby www.mindop.sk.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: mindop.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com