Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zhorený Libušín je zrekonštruovaný, hľadá nového nájomcu

Napísal Róbert Bosák, 14.05.2020

Pustevny sú pre slovenských turistov odjakživa jedným z najvyhľadávanejších cieľov na Morave. Ich návštevnosť však po požiari v Libušíne spred 6 rokov citeľne klesla. Jeden zo symbolov tejto lokality je však momentálne obnovený a v lete má opäť otvoriť brány.

Zdroj: wikipedia.org – Michal Klajban 


Slovenský turista si Pustevny obľúbil najmä pre unikátne drevené chaty, za ktorých návrhom stojí slovenský architekt Dušan Jurkovič. Práve objekty Maměnka a Libušín sú symbolom, bez ktorého by Pustevny neboli tým, čím sú. Národní múzeum v přírode, ktoré chaty spravuje, tak po požiari druhej z nich pristúpilo k ďalšej rekonštrukcii. Tá je po 3 rokoch hotová a chata pripravená na opätovné otvorenie. Chýba tomu už len nový nájomca.

Zdroj: pustevny.cz


Z histórie Libušína:

 

- chata bola spolu so susedným objektom Maměnka otvorená v roku 1899

- kým Maměnka je využívaná ako horský hotel, Libušín slúži ako hostinec

- na konci 2. sv. vojny boli oba objekty poškodené a do 90. rokov chátrali

- v roku 1995 vyhlásili Maměnku aj Libušín za národné kultúrne pamiatky

- v rokoch 1997 až 1999 prebehla rekonštrukcia Libušína za 25 mil. Kč

- 3. marca 2014 Libušín zasiahol požiar, ktorý zničil takmer celú jedáleň

- v roku 2017 sa začalo s renováciou zhorenej chaty, ktorá aktuálne končí

Zdroj: wikipedia.org – Ivannah 


Chata po renovácii

 

K úplnému ukončeniu obnovy Libušína chýba už len niekoľko drobných úprav, inak je chata celá hotová. V nasledujúcich dňoch sa už len dokončí nábytok a vykonajú záverečné úpravy. Tie majú byť zrealizované za niekoľko týždňov. Obnovená chata by tak mohla uvítať prvých hostí už v júli. To ale nezávisí iba od ukončenia rekonštrukcie, ale aj od vývoja situácie okolo koronavírusu a tiež od nájdenia nájomcu, ktorý bude objekt prevádzkovať.

Zdroj: wikipedia.org – Pastorius 


Hľadá sa nájomca

 

Hľadanie nového nájomcu sa už začalo. Vedenie Národního múzea v přírode stihlo vyhlásiť výberové konanie, z ktorého má vzísť nový prevádzkovateľ. Záujemcovia o prenájom chaty sa doň môžu prihlásiť do 20. mája 2020. V rámci výberového konania sa takisto hľadá nový nájomca, ktorý bude prevádzkovať hotel Maměnka. Kandidáti majú zároveň možnosť pozrieť si obe chaty naživo. Prvé plánované prehliadky sa uskutočnia už dnes popoludní.

Zdroj: pustevny.cz


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: wikipedia.org – Michal Klajban, pustevny.cz, wikipedia.org – Ivannah, wikipedia.org – Pastorius