Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Železobetón je na scéne celých 150 rokov

Napísal Róbert Bosák, 19.07.2017

Vo svete architektúry patrila uplynulá nedeľa železobetónu. Tento tradičný materiál, bez ktorého si výstavbu mnohých budov ani nevieme predstaviť, oslávil veľké jubileum. Od jeho príchodu na scénu totiž prebehlo celých 150 rokov plných vzostupov aj pádov.

 

Za príchodom železobetónu do sveta stavebníctva stojí zaujímavá súhra okolností. Niektorí by dokonca povedali, že jeho príbeh v súvislosti so stavebnými materiálmi sa začal písať vďaka  nepatrnej náhode, no opak je pravdou. Materiál sa rýchlo osvedčil ako praktický a odolný, čo viedlo k jeho oficiálnemu patentovaniu, po ktorom už nič nebránilo jeho expanzii po svete.

Zdroj: filigran.ch

 

150 rokov železobetónu v stavebníctve

 

Nebyť Josepha Moniera, história železobetónu by možno prebiehala úplne inak. To však nie je podstatné, nakoľko svojou prítomnosťou ovplyvnil architektúru a stavebníctvo 20.storočia tak ako žiadny iný materiál. A práve tento šikovný záhradník z krajiny galského kohúta stál pri jeho oficiálnom zrode, ktorý sa daruje do roku 1867, konkrétne na 16.júla, odkedy ubehlo už 150 rokov.

Zdroj: taimsalu.wordpress.com

 

Príbeh začal obyčajnými kvetináčmi

 

Všetko sa začalo snahou Moniera zhotovovať kvalitnejšie kvetináče, ktoré by dokázali odolať nástrahám ako vietor, mráz či mechanické poškodenia. Ako prvý vyskúšal samostatný betón, no ten pod tlakom vonkajších vplyvov praskal. Avšak po pokuse spevniť ho železným drôtom prišlo prekvapenie v podobe nezdolateľnej kvality. Odvtedy sa renomé materiálu šírilo ďalej a železobetón začali čoraz častejšie uplatňovať aj v stavebníctve.

Zdroj: ebeton.cz

 

Prvenstvá, ktoré si železobetón v stavebníctve pripísal:

 

1.budova zo železobetónových prefabrikátov – kasíno vo francúzskom meste Biarritz (1891)

1.most s použitím železobetónu – most ponad rieku Inn (1901)

1.výšková budova zo železobetónu – výšková budova v americkom Cincinnati (1902)

1.obytný železobetónový komplex – bytovka na parížskej ulici Rue Franklin (1903)

Zdroj: azprezip.cz

 

Materiál, ktorý v nedeľu oslávil 150 rokov od svojho patentovania, je vo veľkom využívaný dodnes. Aj keď na krk mu dýchajú drevostavby a postupne pribúda objektov z netradičných materiálov, železobetón je pre svoje kvalitatívne vlastnosti stále najvyhľadávanejší. Aj preto je jasné, že 150-ročné narodeniny nie sú posledným okrúhlym jubileom, ktoré oslávil.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : projekty-janousek.cz, taimsalu.wordpress.com, filigran.ch, ebeton.cz, azprezip.cz