Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zdražovanie nehnuteľností v EÚ pokračuje vyše 4 % medziročným rastom

Napísal Róbert Bosák, 10.10.2019

2 kvartály, 2x rast cien na úrovni vyše 4 %. Zdražovanie európskych nehnuteľností síce od začiatku tohto roka neprekonalo žiadny rekord, no svoj štandard si drží naďalej.

Zdroj: www.pixabay.com 


Úvodný tohtoročný polrok sa na realitnom trhu v Európskej únii niesol v takmer identickom režime. Aspoň tak to vyplýva z nedávno zverejnených čísel Eurostatu, ktorý v rámci indexu House price index opäť hodnotil vývoj cien nehnuteľností v európskej 28. Podľa výsledkov za 2. štvrťrok 2019 prebiehalo zdražovanie podobným tempom v obidvoch kvartáloch.

Zdroj: www.pixabay.com 


Nehnuteľnosti v EÚ sú medziročne drahšie o 4,2 %

 

Zdražovanie nehnuteľností na úrovni viac ako 4 % sa v EÚ pomaly stáva pravidlom. Takýto výsledok nebol zaznamenaný len v oboch tohtoročných kvartáloch, ale aj v 2. polroku 2018. Zaznamenané čísla síce vtedy dosiahli o pár desatiniek percenta viac, no trend medziročného rastu o vyše 4 % pokračuje. V 2. tohtoročnom štvrťroku sa vyšplhal na 4,2 %, čo je o 0,1 % viac ako v tom úvodnom.

 

Rovnaké tempo rastu cien prebiehalo aj v eurozóne

 

Rast na úrovni 4,2 % nedosiahol iba priemer celej EÚ. Úplne rovnaký výsledok prichádza aj v hodnotení priemerného rastu cien v eurozóne, pričom nie je prvým za posledné roky. Takáto situácia nastala aj v predošlých 2 kvartáloch, kedy ceny nehnuteľností eurozóny takisto rástli  rovnako rýchlym tempom.

 

Medziročný rast cien nehnuteľností v EÚ a v eurozóne:

 

 

3. kvartál 2018

4. kvartál 2018

1. kvartál 2019

2. kvartál 2019

+ 4,7 %

+ 4,6 %

+ 4,1 %

+ 4,2 %

Eurozóna

+ 4,8 %

+ 4,6 %

+ 4,1 %

+ 4,2 %

Zdroj: ec.europa.eu

 

V štvrťročnom porovnaní bol už nárast cien pomalší

 

Kým v medziročnom porovnaní prekonáva rast cien nehnuteľností opakovane 4 %, v tom štvrťročnom nedosahuje ani polovicu. Napriek tomu sú priemerné čísla v EÚ aj v eurozóne stále v plusových hodnotách, pričom práve výsledky za 2. kvartál 2019 patria k tým lepším. Tento rok sa už síce po vzore rastu cien v celej EÚ nezhodujú, no v 2. polroku 2018 to tak ešte bolo.

 

Štvrťročný rast cien nehnuteľností v EÚ a v eurozóne:

 

 

3. kvartál 2018

4. kvartál 2018

1. kvartál 2019

2. kvartál 2019

+ 1,6 %

+ 0,6 %

+ 0,4 %

+ 1,6 %

Eurozóna

+ 1,6 %

+ 0,6 %

+ 0,3 %

+ 1,7 %

Zdroj: ec.europa.eu


V poslednom vydaní House price index obstálo aj Slovensko. Podľa európskych analytikov naše nehnuteľnosti medziročne zdraželi o 8,3 %, čo je skoro 2-násobok európskeho priemeru. Takmer 2-násobný výsledok sme si udržali aj v štvrťročnom porovnaní, kde sme dosiahli 3,7 % rast.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj foto: www.pixabay.com