Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zateplenie bytových a rodinných domov zníži spotrebu energie o necelých 50 %

Napísal Róbert Bosák, 14.07.2022

Raketový rast cien energií tlačí na hľadanie efektívnych úsporných riešení. Podľa štúdií môže spotrebu energií výrazne znížiť zateplenie bytových a rodinných domov. Úspora sa po zateplení obytných budov dokáže vyšplhať až k úrovni 50 %.

Zdroj: neverpaintagain.co.uk

 

O účinnosti zatepľovania pri znižovaní spotreby energie minutej pri prevádzkovaní budov sa zmieňujú viaceré štúdie. Podobnú analýzu predstavil aj think-thank Buildings Performance Institute Europe (BPIE). Ten sa v rámci jednej zo svojich analýz zameral na rozsah úspory energie v zateplených bytových a rodinných domoch. Jeho zistenia naznačujú, že zateplením budov je možné znížiť celkovú spotrebu energie skoro o polovicu.

Zdroj: ecohome.net

 

Spotreba energie môže klesnúť až o 49 %

 

Podľa výpočtov spomínaného think-thanku môže úspora energie po zateplení budov klesnúť až o 49 %. Rozsah úspory závisí od konkrétnych stavieb, resp. od materiálu a spôsobu, akým sú zateplené. Z hľadiska celkového objemu spotrebovanej elektriny v slovenských budovách by to znamenalo možné zníženie celkovej ročnej spotreby energie zo súčasných 12,6 TWh až na 6,5 TWh.

 

So zateplením poklesne aj spotreba plynu

 

Znižovanie spotreby v dôsledku zatepľovania má priamy dosah aj na spotrebu plynu, ktorého ceny v posledných mesiacoch trápia státisíce Slovákov využívajúcich plyn ako zdroj paliva na vykurovanie. Podľa Sčítania obyvateľov 2021 je plynom vykurovaných 1,5 mil. bytov v SR, pričom komplexnou obnovou, do ktorej patrí aj zateplenie, doposiaľ neprešla ani polovica zo slovenských bytových domov. V prípade rodinných domov je to iba 19 %. Keďže budovy na Slovensku spotrebujú až 57 % dovážaného plynu, zateplením bytových aj rodinných domov môže spotreba plynu klesnúť o vyše polovicu. Podľa BPIE môže pokles dosiahnuť 53 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: neverpaintagain.co.uk, ecohome.net