Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zákon umožňujúci odklad splátok kvôli koronavírusu vstúpil do platnosti

Napísal Róbert Bosák, 10.04.2020

Možnosť odkladu splátok úverov pre Slovákov zasiahnutých koronavírusom je odvčera garantovaná zákonom. Klienti, ktorí v dôsledku opatrení proti šíreniu pandémie stratili zamestnanie alebo časť príjmu, tak môžu požiadať banku o niekoľkomesačný odklad.

Zdroj: www.pixabay.com 


Doba odkladu splátok – Maximálna doba odkladu splátok môže trvať až 9 mesiacov. Klienti si však môžu sami určiť, na akú dlhú dobu chcú mať splácanie úveru pozastavené.

 

Na ktoré úvery sa odklad vzťahuje – Podľa zákona sa odklad po dobu až 9 mesiacov týka všetkých úverov na bývanie vrátane tých zo stavebných sporiteľní. Banky vyjdú žiadateľom v ústrety aj pri spotrebiteľských úveroch.

 

Komu odložia splátky – O odklad splátok môže požiadať každý klient zasiahnutý stratou či poklesom príjmu, ktorý doposiaľ nemal problémy so splácaním svojich záväzkov. V prípade živnostníkov a malých podnikateľov je podmienkou, aby nevyhlásili osobný bankrot.

 

Ako požiadať o odklad – Odloženie splátok neprebieha automaticky. Každý klient oň musí požiadať banku, v ktorej mu bol úver poskytnutý. Urobiť tak môže osobne na pobočke alebo prostredníctvom elektronického formulára.

 

Koľko trvá schválenie žiadosti – Banka má na posúdenie a následné schválenie, prípadne zamietnutie žiadosti 30 dní. V prípade neschválenia žiadosti zákon prikazuje bankám udať žiadateľom dôvody zamietnutia.

 

Bez zápisu do registra – Využitie odkladu v období pandémie nebude mať negatívny vplyv na klientovu bonitu. Do úverového registra sa odklad nezaznamená ako porušenie platobnej disciplíny. Banky zohľadnia, že išlo o odklad počas krízového obdobia.

 

Odkedy sa môže o odklad žiadať – Prvé žiadosti o odklad bolo možné podať hneď 9. apríla po schválení zákona. Odklad nadobúda účinnosť dňom schválenia žiadosti zo strany banky.

 

Dokedy podávať žiadosti – Možnosť žiadať o odklad splátok zatiaľ nemá žiadny „deadline“. Zákon bol schválený na dobu neurčitú a jeho trvanie bude závisieť od vývoja situácie okolo pandémie.

 

Odklad splátok sa netýka iba úverov z bánk. Podľa zákona si ho môžu Slováci vybaviť aj pri nebankových pôžičkách a lízingoch. Podmienky sú takmer totožné, mení sa iba doba odkladu. Tá potrvá 3 mesiace, po ktorých uplynutí je možné predĺžiť ju o ďalšie 3 mesiace.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk, www.slov-lex.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com