Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v druhom čítaní

Napísal Róbert Bosák, 03.06.2018

Uplynulý týždeň priniesol viacero zaujímavých udalostí, medzi ktorými nechýbalo ani rokovanie o zmene zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Tá má priniesť viaceré novinky, ktoré zásadne zmenia najmä užívanie spoločných nebytových častí.

 

Spomínaný zákon zrejme definitívne nadobudne novú podobu. Návrh na jeho zmenu sa totiž v utorok dostal už do druhého čítania, takže opäť sme o krok bližšie k jeho schváleniu, a to aj napriek tomu, že na niektoré z jeho bodov sa vzniesla vlna kritiky. Poslanci Edita PfundtnerPeter Antal však predložený zákon obhajujú ako príležitosť zefektívniť fungovanie správy bytových domov a užívanie spoločných priestorov.

 

Poslanci chcú zlepšiť správu bytových domov

 

Hlavným cieľom návrhu má byť podľa jeho predkladateľov prehľadnejšia správa spoločných priestorov v bytovom dome. Doplniť ho má aj spísanie viacerých práv a povinností, ktoré by upravili nielen činnosť správcov, ale takisto priebeh schôdzok a spôsob hlasovania vlastníkov bytov.

 

Niektoré zo zmien v podmienkach zvolávania schôdze a hlasovania vlastníkov:

 

- písomné hlasovanie si získava rovnocenné postavenie ako schôdza

- výsledky písomného hlasovania zisťuje vyhlasovateľ, a to za účasti 2 overovateľov

- o každom hlasovaní musí byť na záver spísaná zápisnica

Zdroj: www.homesweethome.cz


Zákon bude definovať nové garážové stojisko

 

Súčasťou avizovaných zmien má byť aj zavedenie nového pojmu garážové stojisko. Ten bude označovať nebytovú časť domu, ktorý sa nachádza priamo v bytovom dome a spoluvlastník má právo na jeho výlučné využívanie za účelom parkovania. Rovnaký princíp sa bude uplatňovať aj pri tzv.  skladovacích priestoroch, ktoré sa nachádzajú v danom objekte.

Zdroj: www.homesweethome.cz 


Navrhnuté zmeny vyvolali vášne hneď po ich zverejnení a mnohí odborníci ich považujú za sporné. Už čoskoro sa dozvieme, či bude v tejto podobe oficiálne schválená a pri správe či užívaní spoločných priestorov v bytových domoch sa začneme riadiť novými pravidlami.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroje: www.sita.sk

Foto: www.kvartorg.com, www.homesweethome.cz