Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Záchrana vodného mlyna v Kostoľanoch nad Hornádom

Napísal Róbert Bosák, 10.12.2018

Počet pamiatok, ktorých žalostný stav vyžaduje urgentnú renováciu, je až alarmujúco vysoký. Pri niektorých by sa s opravami mohlo začať hneď, ale...Na Slovensku sme si už zvykli, že na niektoré projekty sa peniaze nezháňajú ľahko, ak sa vôbec zoženú.

 

Osud mnohých slovenských pamiatok píše takmer rovnaký príbeh. Mestá, obce či súkromní majitelia majú pripravené návrhy na obnovu vzácnych stavieb, no kvôli nedostatku financií nie je možné renováciu zahájiť. Takým prípadom je aj bývalý vodný mlyn v obci Kostoľany nad Hornádom (okres Košice-okolie), ktorý stále čaká na záchranu.  

 

Cenná pamiatka naďalej chátra

 

Slávny začiatok, smutný koniec. Aj takto sa dá v krátkosti zhrnúť príbeh vodného mlyna z 18. storočia, ktorý mal byť historickou pýchou spomínanej obce. Miesto toho je z neho chátrajúci objekt, ktorý vyžaduje súrne rekonštrukčné zásahy. O tie je zo strany obce vážny záujem, čo potvrdzuje, že za posledné mesiace stihla dať do poriadku všetky vlastnícke záležitosti a teraz finišuje s projektovou dokumentáciou.

Zdroj: www.keturist.sk 


Obec chce nové kultúrne centrum

 

Z aktuálneho znenia tejto dokumentácie vyplýva, že prerobený vodný mlyn by sa mohol stať kultúrnym centrom obce. Do úvahy prichádza hneď niekoľko spôsobov, ako z neho spraviť viacúčelové stredisko kultúry. Vedenie obce spomína knižnicu, spoločenskú sálu aj expozíciu, ktorá by mapovala históriu obce. Chýbať by nemala ani zasadačka, kde by sa občania mohli stretávať pri rôznych príležitostiach.

Zdroj: www.startitup.sk 


Na obnovu treba desaťtisíce eur

 

Rekonštrukcia strechy, sanácia múrov, zachovanie poškodených zvyškov mlynského náhonu, to všetko si vyžaduje desaťtisíce eur. Obec neďaleko Košíc sa preto snaží získať zdroje, s čím jej doteraz nepomohla ani samospráva, ani štát. Predpokladané náklady na obnovu dosahujú až 300 000 €, pričom len na prvú fázu, ktorou má byť oprava strechy, treba 50 000 €.

Zdroj: www.startitup.sk 


Osud východoslovenskej pamiatky je momentálne stále otázny. Obec robí maximum, no kým nezoženie potrebné peniaze, bývalý mlyn bude naďalej chátrať. Miestni však veria, že klenot ich histórie sa podarí zachrániť a už na jar by sa mohlo začať pracovať na jeho obnove.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.keturist.sk, www.startitup.sk