Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Za polárnym kruhom postavia zážitkové centrum umožňujúce pozorovať veľryby

Napísal Róbert Bosák, 30.11.2020

V oblastiach okolo polárneho kruhu bolo v posledných rokoch zrealizovaných niekoľko zaujímavých projektov. Aktuálne sú naplánované ďalšie, ktoré môžu zvýšiť návštevnosť jednotlivých lokalít. Jedným z nich má byť aj zážitkové centrum The Whale.

Zdroj: dortemandrup.dk 


Už názov napovedá, že chystaný projekt bude mať čosi spoločné s veľrybami. Tie budú hrať v projekte The Whale kľúčovú úlohu. Architekti z dánskeho ateliéru Dorte Mandrup totiž prišli s návrhom unikátneho zážitkového centra, ktoré umožní návštevníkom pozorovať život veľrýb, a to priamo uprostred nádherných prírodných scenérií za polárnym kruhom.

Zdroj: dortemandrup.dk

                                

S vyhliadkovou plošinou na streche

 

Práve pozorovanie veľrýb naživo má byť najväčším lákadlom chystaného projektu. Jedinečný zážitok umocní priestor, odkiaľ budú veľryby sledované. Architekti totiž na tento účel navrhli špeciálnu strešnú vyhliadkovú plošinu. Návštevníci tak budú počas pozorovania na otvorenom priestranstve v priamom kontakte s nedotknutým prostredím lokality na okraji nórskeho mesta Andenes situovaného zhruba 300 km za polárnym kruhom.

Zdroj: dortemandrup.dk 


Plošina sa zrealizuje v tvare plutvy

 

Aby bol zážitok ešte lepší, strešná plošina má mať tvar plutvy, čo z budovy urobí aj unikátne stavebné dielo. Takýto organický formát strechy sa navyše postará aj o splynutie zážitkového centra s prostredím, čím minimálne naruší obraz lokality. Výhodou oblého prevedenia má byť aj jednoduchšie ukotvenie budovy, ktorej časť sa bude vnárať rovno do mora. Od neho bude ľudí zdržiavajúcich sa v interiéri oddeľovať iba priehľadná sklenená fasáda.

Zdroj: dortemandrup.dk 


Zážitkové centrum aj s expozíciami

 

Aj keď lákadlom č. 1 bude nepochybne pozorovanie veľrýb naživo, zážitkové centrum The Whale toho ponúkne oveľa viac. Jeho súčasťou budú aj pútavé expozície odhaľujúce rôzne zaujímavosti zo života veľrýb. Interiér má byť zároveň dekorovaný sochami veľrýb, pričom niektoré by mali dosahovať takmer životnú veľkosť, čo zvýši efekt edukatívnej funkcie celého centra.

Zdroj: dortemandrup.dk


Prví návštevníci by mali prekročiť brány unikátnej atrakcie v roku 2022, aspoň tak to vyplýva z predbežných stavebných plánov. Projekt je zatiaľ v štádiu príprav, no už o pár týždňov by sa mohol začal realizovať.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: dortemandrup.dk