Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Z opustenej sanfranciskej elektrárne vzniká multifunkčná mestská štvrť

Napísal Róbert Bosák, 02.08.2021

Postupná modernizácia priemyslu zanechala vo viacerých svetových veľkomestách staré nevyužívané areály. Tie však nemusia zívať prázdnotou a chátrať. Stačí prísť s dobrým projektom a danému areálu ponúknuť druhú šancu. To sa udialo aj v prípade opustenej elektrárne v San Franciscu.

Zdroj: herzogdemeuron.com


Veľkou architektonickou premenou, ktorej výsledkom bude nová mestská štvrť, momentálne prechádza tzv. Stanica A. Ide o starú elektráreň na pobreží San Francisca, ktorá už dlhší čas neplní pôvodný účel. Mesto ale našlo riešenie, ako  komplexu zo začiatku 20. storočia vrátiť život. Elektráreň aj s okolitým areálom začalo meniť na multifunkčnú mestskú štvrť.

Zdroj: herzogdemeuron.com 


Nové byty, kancelárie aj obchody

 

Rozbehnutý projekt patrí medzi najambicióznejšie svojho druhu. Na základe návrhu z dielne švajčiarskeho ateliéru Herzog & de Meuron má priniesť väčšiu štvrť, ktorá bude kompletne vybavená. V budove elektrárne a v jej okolitom areáli vzniknú nové byty, ktoré budú dopĺňať nové kancelárie a obchodné prevádzky. Chýbať nebudú ani gastronomické zariadenia a niekoľko hotelových izieb. Opustený areál je dostatočne veľký, takže v návrhu ostal priestor aj na malý park, ktorý sa bude starať o estetickú a relaxačnú funkciu.

Zdroj: herzogdemeuron.com

 

Obytná časť prinesie 2600 bytov

 

Napriek multifunkčnému charakteru rekonštruovaného elektrárenského komplexu budú hrať kľúčovú úlohu v projekte byty. Tie majú priniesť štandardné mestské bývanie pre zopár tisíc obyvateľov. Švajčiarski architekti zahrnuli do návrhu až 2600 bytových jednotiek s rôznou dispozíciou a rôznou výmerou. V bývalej elektrárni si tak nájde nové bývanie až do 10 000 ľudí.

Zdroj: herzogdemeuron.com

 

Konverzia zachová pôvodný ráz

 

Kým účel využitia komplexu sa jeho rekonštrukciou zmení, vzhľad a celkový estetický ráz bývalej elektrárne prejde iba minimálnymi zmenami. Jednou z požiadaviek pri tvorbe návrhu bolo zachovať pôvodné industriálne kontúry. Hlavný elektrárenský komplex tak bude naďalej pokrytý tehlovým murivom, ktoré mu ponechá staršiu industriálnu atmosféru. Tú budú môcť prví obyvatelia a nájomníci zažiť už o niekoľko mesiacov, kedy sa ukončí celá realizácia.

Zdroj: herzogdemeuron.com 


Text: Róbert Bosák

Zdroj: herzogdemeuron.com

Zdroj foto: herzogdemeuron.com