Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Z 3D tlačiarne už vychádzajú aj domy

Napísal Róbert Bosák, 18.12.2014

Technológie sa opäť posúvajú dopredu a 3D tlačiarne budú jedným z najväčších hitov budúcnosti. Konzumácia jedla pochádzajúceho z týchto tlačiarní sa zdá prirodzená, ale tlačiť skutočné rodinné domy?

Zdroj: www.info.sk


Povedali by ste tak 10-20 rokov dozadu, že rodinný dom sa bude dať vytlačiť v tlačiarni? Určite nie, veď mnohí z nás si hneď predstavia ako z tlačiarne vychádza dom, ktorý si potom vezmeme a umiestnime na pozemok. Celý proces však prebieha inak a nejedná sa o žiadnu klasickú tlač na štýl kancelárskeho papiera.

Zdroj: www.dolezite.sk


S tlačením prišla spoločnosť WinSun 


Nápad vzniku domov pochádzajúcich priamo z tlačiarne zrealizovala čínska spoločnosť WinSun. Tá použila na túto prácu obrovskú 3D tlačiareň s rozmermi 10x6,6m pracujúcu na inteligentnej báze. Nápad sa podarilo zrealizovať a pracovníci spoločnosti vytlačili za jeden deň až 10 jednopodlažných domov. Tie boli následne umiestnené do priemyselného parku v Šanghaji s cieľom otestovať ich schopnosť ponúknuť ľuďom plnohodnotné bývanie.

Zdroj: www.make3d.sk 


Proces „výstavby“


Tlač domov je určite ojedinelým spôsobom „výstavby,“ ktorý používa úplne nový systém. Samotný dom teda vzniká priamo v tlačiarni, v ktorej prebieha proces automatizovaného sprejovania stavebného materiálu. Náplňou týchto sprejov je zmes kombinovaná z cementu a stavebného odpadu a výsledkom ich činnosti je tvorba múrov budovy. Celý proces je rýchly, vyzerá dosť jednoducho a vďaka využitiu stavebného odpadu sa dá považovať za ekologický. Veľkou výhodou je, že z tlačiarne môže vyjsť za krátky čas dom v ľubovoľnom dizajne.

Zdroj: www.make3d.sk


Ohrozenie pre klasické stavebníctvo ? 


Ak by sa nápad vzniku domov pomocou 3D tlačiarní presadil ako úspešný, kvalitný a nezávadný a začalo by sa jeho aplikovanie rozširovať, klasický stavebný sektor by to s veľkou pravdepodobnosťou začalo oslabovať. Predsa len, domy z tlačiarne nepotrebujú stavebných zamestnancov, čas „výstavby“ je okamžitý a šetrí sa tým aj životné prostredie, čo je v 21.storočí jednou z najhorúcejších tém. Okrem toho, celý proces je lacný a pomáha sa užitočne zbavovať stavebného odpadu, ktorého je po svete viac ako dosť. Oproti klasickej forme výstavby sú to veľké plusy. Problémom tlače však môže byť, že nie je isté či dokážu priniesť tak skvostné architektonické diela, no to by malo byť len otázkou pokroku vo vývoji.

Zdroj: www.autodeskclub.cz


Nemôžeme poprieť, že tlač domov priamo z 3D zariadení sa dá vyhlásiť za fascinujúci a prevratný nápad. Aj keď je tento spôsob „výstavby“ naozaj úžasný a má viacero výhod, jeho budúcnosť ešte môže dopadnúť akokoľvek. Všetko záleží od priebehu testovaní a takisto aj od toho ako sa tejto príležitosti chytí oblasť stavebníctva.


Text : Róbert Bosák

Foto : info.sk, dolezite.sk, make3d.sk, autodeskclub.cz