Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vývoj objemu úverov na bývanie za 1. polrok 2021

Napísal Róbert Bosák, 10.08.2021

Obdobie od konca júla do polovice augusta je už tradične časom, kedy sa na verejnosť dostávajú polročné štatistiky z rôznych oblastí. Výnimkou nie sú ani tie, ktoré sledujú priebežný vývoj objemu úverov na bývanie v jednotlivých mesiacoch 1.polroka.

 

Monitorovaniu priebežného vývoja objemu úverov na bývanie sa dlhodobo venuje Národná banka Slovenska (NBS). Tá po najnovšom zverejnila júnové čísla, ktorými skompletizovala štatistiky za 1. polrok 2021. Ten sa podľa očakávaní naďalej niesol v znamení nárastu tohto objemu, ktorý tak postupne dosahoval ďalšie nové maximá.

 

Mesačný objem úverov na bývanie atakuje métu 35 mld. €

 

Objem úverov na bývanie zaznamenáva nepretržitý rast už pár rokov. V priebehu jednotlivých mesiacov sa zvyšuje približne o 150 až 250 mil. €, v niektorých mesiacoch je rast ešte o niečo vyšší. Aj vďaka tomu sa v štatistikách pravidelne objavujú nové maximá, ktorých výška stihla prekročiť hranicu 34 mld. €. Udialo sa tak v 2. kvartáli, ktorý patril k najsilnejším za posledné roky, výsledkom čoho bol júnový nárast tohto objemu až na úroveň 34,935 mld. €.

Zdroj: www.pixabay.com

 

Za 6 mesiacov sa objem úverov zvýšil takmer o 1,7 mld. €

 

Z hľadiska nárastu objemu úverov na bývanie nebol silný iba 2. tohtoročný štvrťrok. Pomerne vysoký nárast sprevádzal vývoj tohto objemu počas celého 1. polroka. Potvrdzuje to celkový polročný nárast, ktorý dosiahol skoro 1,7 mld. €, čo zaradilo medzi najlepšie za posledné roky nielen 2. kvartál, ale aj 1. polrok. Priebežný mesačný objem úverov na bývanie totiž vzrástol z januárového 33,257 mld. € až na júnových 34,935 mld. €.

Zdroj: www.pixabay.com

 

Vývoj objemu úverov na bývanie v jednotlivých mesiacoch:

 

Mesiac

Objem úverov na bývanie

Január 2021

33,257 mld. €

Február 2021

33,456 mld. €

Marec 2021

33,777 mld. €

Apríl 2021

34,220 mld. €

Máj 2021

34,566 mld. €

Jún 2021

34,935 mld. €

Zdroj: www.nbs.sk

 

Podľa predpovedí analytikov sa trend dlhodobého nárastu objemu úverov na bývanie zatiaľ meniť nebude. Niektoré prognózy dokonca hovoria o ďalšom zrýchlení tohto rastu. Celkový mesačný objem týchto úverov by sa tak do konca roka mohol dostať nad úroveň 36 až 37 mld. €.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com