Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vysoké nájmy v Berlíne vyhnali do ulíc tisícky Nemcov

Napísal Róbert Bosák, 17.04.2018

Ktovie, či starý kontinent čaká nový fenomén, ktorý by mal riešiť prehnanú výšku cien bývania celkom novým spôsobom. V Nemecku sa totiž nespokojní nájomníci vybrali do ulíc a aj keď nešlo o prvý takýto protest, tentoraz sa na ňom zúčastnila obrovská masa ľudí.

 

Ak nepomáhajú mediálne výzvy alebo petície, zrejme sa pre vypočutie hlasu verejnosti nerobí dosť. Potom už ostáva len vykročiť do ulíc a ukázať kompetentným, že ďalej to takto nepôjde. Možno aj to bolo pre tisícky Nemcov motiváciou k tomu, aby sa zúčastnili sobotného protestu proti vysokému nájomnému, ktoré dáva čoraz viac zabrať ich peňaženkám.

Zdroj: www.dw.com 


Nájomné zdražilo o viac ako 120 %

 

Nemeckí nájomníci viac nemienia tolerovať správanie prenajímateľov a nedoriešenú bytovú politiku. Po tom, čo sa márne snažili o zmenu v tejto oblasti, začali organizovať protesty proti tzv. „šialenstvu činže,“ ktoré majú upozorniť na nezdravé zdražovanie nájomného bývania vo vybraných štvrtiach Berlína. To sa za posledných 10 rokov zvýšilo o viac ako 120 %, pod čo sa podpísala najmä slabá výstavba bytov zo strany mesta.    

 

Najväčšia demonštrácia svojho druhu

 

Berlín už síce protesty proti vysokému nájmu zažil, no vždy sa ich zúčastnilo len pár desiatok demonštrantov. Sobotňajší manifest však ukázal, že táto téma spája početné davy a na pochod berlínskymi ulicami prišlo minimálne 14 000 ľudí, čo z neho spravilo najväčšiu akciu svojho druhu. Nehovoriac o tom, že podľa organizátorov dosiahla celková účasť až okolo 25 000.

 

Vysoké nájomné vadilo aj Kataláncom

 

Vyššie nájmy trápia aj Kataláncov, ktorí síce vlani v zanedbateľnom počte, no predsa vstúpili do protestu. V ich prípade bol dôvodom skôr turistický boom, v dôsledku ktorého stúpali ceny bývania k rekordným čiastkam. Vzhľadom na hlavné témy protestnej akcie ako hluk a vysoké počty cudzincov sa však v Barcelone o znižovaní nájomného hovorilo len okrajovo.

Zdroj: www.theafricancourier.de


Kam povedie iniciatíva desiatok organizácií a tisícok protestujúcich, to ukáže najbližší čas, no kompetentní pripomínajú, že v snahe pribrzdiť vysoký rast cien už vyčerpali všetky zákonné prostriedky. Zdražovanie sa tak zrejme spomalí len v prípade, že sa zhorší situácia na trhu alebo si nemeckí prenajímatelia sami vstúpia do svedomia.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.twitter.com, www.dw.com, www.theafricancourier.de