Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Výmera nových bytov postupne klesá

Napísal Róbert Bosák, 04.02.2015

Pri kúpe novej nehnuteľnosti sa môžete dostať k lepšej cene, avšak vždy je to nejako podmienené. Aby mohol predajca poskytnúť nižšiu cenu a nesiahnuť na kvalitu bývania, ako vhodné riešenie prichádza zníženie celkovej výmery. 

Zdroj: www.arch.cz


Ak majú ostať ceny nových bytov na približne rovnakej úrovni a ich kvalita nesmie byť nijako obmedzená, musí sa znížiť celková výmera objektu. Presne takto uvažujú mnohí developeri počas prípravy nových projektov. Dobre vedia, že mnoho Slovákov je finančne limitovaných výškou úveru alebo nižšími úsporami, na základe čoho sa táto skupina obyvateľstva pozerá po lacnejších nehnuteľnostiach. A samozrejme, že autori nových bytových domov chcú predávať, takže sa musia prispôsobovať možnostiam záujemcov.

Zdroj: www.arch.cz


Developeri sa rýchlo prispôsobili


Dnes je prirodzené, že Slováci sa dokážu uskromniť s priestorom, hlavne nech majú moderné a komfortné bývanie za dobrý peniaz. To sú hlavné požiadavky kupujúcich pri výbere nehnuteľnosti, čo vzali autori developerských projektov do úvahy a prišli s prispôsobivým riešením. Pri výstavbe vznikajú byty s menšou obytnou plochou, ktorá síce ponúkne o niečo menej m2, no vybavenie bytu a technicko-konštrukčná kvalita je zachovávaná s cieľom dať obyvateľom zaručený štandard. A čo je pre obe strany rovnako dôležité, vďaka tomuto prístupu môže ostať hodnota nehnuteľnosti bez veľkých zmien.

Zdroj: www.holandska-ctvrt.cz


Priemer znižujú najväčšie mestá


Výstavba bytov s nižšou výmerou sa týka najmä západoslovenských krajských miest a Košíc. Najaktuálnejšie je však tento jav badateľný v Bratislave, kde sú ceny novostavieb vysoké a mnoho kupujúcich si nemôže dovoliť veľké byty. Radšej sa presťahujú do menšieho, ktorý má nižšiu obstarávaciu cenu, ale štandardom nijako nezaostáva za očakávaním. Pokles priemernej výmery je teda najviac ovplyvnený práve dianím okolo bytov v hlavnom meste.


Niektoré čísla o výmere bratislavských nových bytov :


-         v súčasnosti sa 3-izbové byty stavajú s rozlohou do 80m2, čo je pokles aj o 10m2

-         priemerná výmera 1-izbových bytov klesla pod 40m2, kým pred 3 rokmi bola 47m2

-         developeri často menia projekty a 3 a 4-izbové byty nahrádzajú 2-izbovými


Veľké byty sa obsadzujú pomalšie


Nie je to pravidlo a neplatí to v každej lokalite, no práve v spomínaných najväčších mestách pribúda neobsadených bytov a väčšina z nich disponuje práve veľkou výmerou. Aj keď rôzne veľkometrážne byty sú vyhľadávané a pre mnohých klientov sa stali doslova stredobodom záujmu, jedná sa len o menšinu. Tá nedokáže znížiť klesajúci priemer, ktorý znižujú novopostavené bytové domy s menšími obytnými priestormi. Z tohto dôvodu sa mierne spomalila aj výstavba veľkých objektov, nakoľko autori projektov pochopili požiadavky väčšinového obyvateľstva a takisto nechcú, aby stúpal počet tzv. ležiakov, teda bytov, ktoré sú neobsadené aj rok-dva po kolaudácii.   

Zdroj: www.triha.sk


Zdá sa, že vysoký záujem o veľké byty sa minimálne na nejaký čas stiahol do úzadia a najbližšie budú v kurze byty s menšou výmerou. Aj keď výber konkrétnej nehnuteľnosti závisí od viacerých faktorov a niekde sú stále vyhľadávané tie väčšie objekty, v celkovom ponímaní sa priemerná výmera zmenšila a predpokladá sa, že vzhľadom na ceny realít bude takýto vývoj aj naďalej pokračovať.


Text : Róbert Bosák

Foto : arch.cz, holandska-ctvrt.cz, triha.sk