Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Výdavky domácností členských štátov EÚ na spotrebu sa znížili o 8 %

Napísal Róbert Bosák, 23.11.2021

Minuloročné znižovanie výdavkov európskych domácností na spotrebu potvrdili viaceré prieskumy aj štatistiky. Jednu z nich pred niekoľkými dňami uverejnil Eurostat. Podľa jeho najnovších údajov sa miera týchto výdavkov vlani výrazne znížila.

 

Za znížením výdavkov európskych domácností na spotrebu sú epidemiologické opatrenia, ktoré boli počas minulého roka zavádzané v celej EÚ. Zatvorené obchody, reštaurácie či iné prevádzky s bežnými službami sa postarali o to, že ľudia míňali porovnateľne menej peňazí ako zvyčajne. Podľa údajov Eurostatu to bolo priemerne až o 8 % menej ako v roku 2019.

 

Najvyšší pokles výdavkov domácností na spotrebu v histórii

 

Uvedený výsledok je vôbec najvyšším poklesom, aký Eurostat od začiatku vytvárania týchto štatistík zaznamenal. Doteraz sa ani raz nestalo, aby výdavky domácností na spotrebu v EÚ klesli medziročne až o 8 %. Už len samotný medziročný pokles bol v posledných rokoch skôr ojedinelým javom. Od poslednej veľkej krízy z roku 2008 sa výdavky domácností na spotrebu s výnimkou niekoľkých prípadov zvyšovali. Rok 2020 tak zastavil niekoľkoročný trend.

Zdroj: ceps.eu

 

Najväčší pád zaznamenali výdavky na hotely a reštaurácie

 

Pod celkový 8 % pokles sa podpísal vysoký prepad výdavkov na vybrané položky. Európske domácnosti ušetrili najviac na hoteloch a reštauráciách, ktoré boli v mnohých štátoch značnú časť roka zatvorené, prípadne otvorené s obmedzeniami. To vyústilo do nižšej návštevnosti, ktorá sa nepremietla iba do výšky tržieb prevádzok, ale aj do nárastu úspor domácností v EÚ. Na hotely a reštaurácie totiž minuli priemerne o 38 % menej peňazí ako v roku 2019.

Zdroj: worldakkam.com

 

Ďalšie položky s najvyšším znížením výdavkov domácností:

 

Obuv a oblečenie

- 17 %

Doprava

- 17 %

Rekreácia a kultúra

- 17 %

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

 

Nie všetky položky, na ktoré smerujú výdavky domácností, zaznamenali pokles. Na väčšinu z nich míňali domácnosti v EÚ viac ako v roku 2019. Nárast výdavkov však nedosiahol viac ako pár percent, resp. desatín percenta. Napríklad výdavky na potraviny a nealko sa zvýšili o 3 %. Výdavky na zdravotnú starostlivosť vzrástli o necelých 5 %. Celková miera všetkých výdavkov domácností na spotrebu sa tak napriek rastu viacerých položiek dostala do mínusu a zaznamenala uvedený 8 % pokles.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: worldakkam.com, ceps.eu