Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Všestranný robotický pes poslúži aj ako stavebný dozor

Napísal Róbert Bosák, 08.12.2020

Robotické technológie si nachádzajú v stavebníctve čoraz väčšie uplatnenie. Jednotlivé modely robotov zvládajú čoraz viacej činností, pričom pri niektorých môžu nahrádzať ľudí. Po najnovšom môžu okrem iného slúžiť aj ako stavebný dozor.

Zdroj: constructionenquirer.com 


Úlohy stavebného dozoru sa dokáže zhostiť čoraz všestrannejší robotický pes Spot. Za tým stojí firma Boston Dynamics, ktorá ho na trh pustila len pred niekoľkými mesiacmi. Jedná sa o štvornohé robotické zariadenie, ktoré bolo pôvodne navrhnuté kvôli výpomoci pri rôznych stavebných aktivitách. Krátko po uvedení na trh ale začalo byť platné aj pri iných činnostiach.

Zdroj: businessintelligenceinfo.com 


Kde už robotický pes Spot spolupracoval:

 

- ako výpomoc na stavbách pri jednoduchých stavebných úkonoch

- ako súčasť odťahovej služby pri pokazených nákladných autách

- pri obsluhe rôznych zariadení využívaných na ropných plošinách

- pri monitorovaní sociálnych odstupov počas prvej vlny pandémie

- od prepuknutia pandémie sa opakovane využíva aj v nemocniciach

Zdroj: wired.com 


Aktuálne pracuje ako stavebný dozor

 

Napriek všestrannosti si štvornohý mechanický pes nachádza najväčšie uplatnenie na stavbe. Práve tam sa dá využiť jeho najväčšia prednosť, ktorou je fotenie, monitorovanie a zhotovenie záznamov. S tým sa spája aj schopnosť sledovať jednotlivé pracovné postupy a dohliadať na ich vykonanie. Presne na to sa aktuálne využíva pri realizácii londýnskeho projektu Battersea Roof Gardens, kde slúži ako stavebný dozor zodpovedajúci za celkový priebeh výstavby.

Zdroj: constructionenquirer.com 


Ako Spot funguje a na čo dohliada:

 

- robot je obratný, pomocou 4 nôh sa rýchlo pohybuje aj po schodoch

- ovládaný môže byť autonómne alebo pomocou diaľkového ovládania

- jeho úlohou je kontrolovať postupy jednotlivých stavebných úkonov

- kontrolu postupov zvláda vďaka 3D technike laserového skenovania

- robot má za úlohu zaznamenať každú odchýlku od stavebných plánov

Zdroj: constructionenquirer.com 


Zapracovanie robota do stavebného procesu pri realizácii spomínaného projektu prináša osoh. Autori tohto projektu hlásia, že spolupráca so Spotom prináša aktuálne informácie o priebehu realizácie. To umožnilo zvýšiť efektivitu práce a tým urýchliť celkový priebeh výstavby.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: constructionenquirer.com, businessintelligenceinfo.com, wired.com