Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vodné dielo Gabčíkovo prechádza prvou obnovou od svojho vzniku

Napísal Róbert Bosák, 17.07.2019

Má ísť o najväčší projekt svojho druhu v celej EÚ a jeho realizácia odľahčí  európsku kasu o desiatky miliónov. Podľa vyjadrení odborníkov je však modernizácia vodného diela v Gabčíkove potrebná a investícia do nej prinesie ešte lepšie výsledky.

 

Projekt výstavby vodného diela v Gabčíkove patril k najväčším, aké boli vo sfére európskej riečnej dopravy zrealizované. Jeho realizácia sa oprela o vybudovanie 2 plavebných komôr, ktoré podporujú bezpečnosť a lepšie riadenie lodnej dopravy. Tie ale za 27 rokov prevádzky neprešli žiadnou obnovou, čo sa aktuálne začalo meniť.

Zdroj: www.fotogaleria.lietadla.com – lubica 


Opotrebované plavebné komory

 

K modernizácii sa pristúpilo najmä kvôli stavu plavebných komôr. Podľa štatistík sa nimi od roku 1992 preplavilo viac ako 400 000 lodí, k čomu bolo potrebné komory naplniť vyše 100-tisíckrát. To sa, samozrejme, podpísalo na ich stave, ktorý si už žiada značné rekonštrukcie.

Zdroj: Csicsay Imre 


Na obnovu sa vyčlenilo 150 mil. €

 

Veľké projekty vyžadujú veľké investície, čo platí aj v tomto prípade. Náklady na kompletnú obnovu plavebných komôr sa vyšplhajú až na 150 mil. €, pričom 123 mil. € pokryjú peniaze z EÚ. Vyčlenený balík sa vyčerpá postupne v jednotlivých rokoch podľa harmonogramu prác.

 

Čerpanie financií na obnovu diela:

2019 – 40 mil. €

2020 – 54 mil. €

2021 – 56 mil. €

+ stavebný dozor 2,2 mil. €

Zdroj: www.cvtisr.sk 


Harmonogram plánovaných prác:

- modernizačné práce sa zahájili v júni 2019

- do decembra 2020 sa vymení pravá komora

- do konca roka 2021 sa vymení ľavá komora

- kolaudácia projektu je naplánovaná na rok 2022

Zdroj: www.cvtisr.sk


Výsledkom modernizácie nebude len vyššia životnosť plavebných komôr. Obnovou sa zvýši aj plynulosť a bezpečnosť lodnej dopravy. Zároveň bude možné zintenzívniť prevádzku lodí, ktorých sa tak medzinárodnou trasou po Dunaji preplaví cez Slovensko ešte viac.

 

Obnova vodného diela bude vykonávaná za plynulej prevádzky lodnej dopravy. Preprava lodí po Dunaji tak nebude nijak obmedzovaná.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.sita.sk

Zdroj foto: www.visitslovakia.com, www.fotogaleria.lietadla.com – lubica, Csicsay Imre, www.cvtisr.sk