Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vo švajčiarskych Alpách spojazdnili najstrmšiu lanovku sveta

Napísal Róbert Bosák, 20.12.2017

Práca architektov nespočíva len v navrhovaní budov a príbytkov. S rozvojom rôznych oblastí dopravy a priemyslu sa sústredia aj na pokrokové technické stavby, napríklad lanovky. Tú najstrmšiu na svete túto nedeľu sprístupnili vo Švajčiarsku.

 

Domovom novej pozemnej lanovky, ktorá si okamžite po svojom sprevádzkovaní získala pár netradičných superlatívov, sa stalo alpské mestečko Schwyz. Práve tam v nedeľu sprístupnili lanovú dráhu, ktorá je údajne najstrmšou na svete. Počas 4-minútovej cesty, ktorá smeruje až pod alpské končiare, si tak cestujúci užijú poriadnu dávku adrenalínu.  

 

Alpy majú najstrmšiu lanovku na svete

 

Pri putovaní švajčiarskymi Alpami sa môžeme stretnúť s rôznymi divokými miestami. Medzi tie patrí aj trasa do osady Stoos, ležiaca v nadmorskej výške 1306 m nad morom, kde sa ešte donedávna odvážil málokto. Od nedele je situácia omnoho lepšia, pretože do tohto alpského strediska začala premávať pozemná lanovka, no vzhľadom na reliéf tejto lokality ide právom o najstrmšiu lanovku sveta.

Zdroj: wikimedia.org

 

Pozemnú trať stavali rekordných 14 rokov

 

Zložitý terén a mnoho prekážok na trase si v snahe zriadiť pozemnú lanovku ako dopravný prostriedok a zároveň atrakciu vyžadovalo prepracovaný projekt. Vzhľadom na to sa dráha budovala celých 14 rokov bez ohľadu na to, že hotová mala byť už v roku 2015. Výsledok tejto rekordne dlhej výstavby však stojí za to, aspoň tak to ukazujú zábery z prvých jázd na trati, ktorá vás prevedie tými najstrmšími zákutiami alpskej lokality.

Zdroj: financialexpress.com

 

Niekoľko čísel o novej lanovke na záver:

- celková dĺžka pozemnej lanovej dráhy je 1547 m

- bubnové vozne idú maximálnou rýchlosťou 36 km/h

- najstrmší úsek na trati dosahuje až 111 stupňov

- doba jazdy na trati s prevýšením 744 m je 4 minúty

- súčasťou lanovej dráhy sú aj 3 „zážitkové“ tunely

Zdroj: financialexpress.com

 

* Jazdu najstrmšej lanovky na svete si môžete pozrieť aj na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=qUpwElFGDek

 

Text: Róbert Bosák

Foto: bote.ch, wikipedia.org, financialexpress.com