Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vláda obnoví ďalších 27 štátnych budov za 9 miliónov

Napísal Róbert Bosák, 04.07.2018

Štátne budovy po celom Slovensku čaká ďalšia vlna renovácií. Po tom, čo sa v minulých rokoch začali obnovovať úradné sídla vo viacerých mestách, je na zozname kandidátov čakajúcich na rekonštrukciu niekoľko nových objektov.

 

Zastarané opachy, ktoré strašia svoje lokality, aj ich mladšie sestry, ktoré budú po čiastočných rekonštrukciách opäť elitou medzi objektmi štátnej správy. Zoznam nehnuteľností patriacich do vlastníctva štátu, do ktorých renovácie potečú nemalé peniaze, sa znova doplnil o niekoľko budov. Tie by mali už v najbližších mesiacoch dostať novú tvár, ktorá sa viac zladí s nárokmi súčasnej doby.

 

Rekonštrukcie odporúča EÚ

 

Plán obnovy relevantných budov, v rámci ktorého sa každoročne pristupuje k rekonštrukciám štátnych nehnuteľností, vychádza z európskej smernice o energetickej efektívnosti. Práve tá nariadila členským štátom, aby sa každý rok obnovili aspoň 3 % budov využívaných štátnymi inštitúciami, pričom cieľom je obnova vedúca k efektívnejšiemu hospodáreniu nehnuteľností. 

 

Renovácia čaká 27 objektov

 

V pláne obnovy na rok 2018 sa ocitlo spolu 27 objektov, ktoré spadajú do pôsobnosti pod 5 vybraných rezortov. Každá z opravených stavieb má po novom disponovať certifikátom A1, vďaka ktorému sa zníži ich spotreba a tým aj zaťažovanie životného prostredia. Renovácia pomôže oživiť aj vzhľad budov, ktorý v niektorých prípadoch začal hraničiť s odpudivosťou.

 

Plán obnovy pre rok 2018 v číslach:

 

- investícia do renovácie všetkých budov vyjde na 9 mil. €

- 21 objektov bude financovať štát, zvyšných 6 eurofondy

- celková obnovená podlahová plocha dosiahne 65 529 m2

- do tohtoročného plánu obnovy sa dostali stavby z 15 miest

- najviac budov, spolu až 16, spadá pod ministerstvo obrany

 

Snaha dať do poriadku vzhľad a energetickú hospodárnosť štátnych nehnuteľností pokračuje pripravovanou obnovou spomínaných 27 objektov. Prípravy na štart rekonštrukcie sa veľmi odkladať nebudú, takže prvé budovy by mohli byť v lepšej forme ešte pred koncom roka. Tie zvyšné by sa podľa predpokladov mali stihnúť najneskôr do roku 2020.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.sita.sk

Foto: www.ropk.sk