Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vláda kriesi zrušený príspevok na sťahovanie za prácou

Napísal Róbert Bosák, 13.01.2018

Jednorazový finančný príspevok, ktorý má podporiť ľudí ochotných presťahovať sa za prácou, sa po rokoch opäť vracia na scénu. Kolotoč okolo jeho zavádzania a rušenia tak bude pokračovať aj v tomto roku.  

 

Staronový príspevok na sťahovanie za prácou začali kriesiť už koncom minulého roka, kedy o ňom vláda začala vážne rokovať. Jeho opätovné zavedenie bolo navrhnuté v rámci prípravy ďalšieho sociálneho balíčka, ktorým chce vládny kabinet podporiť aj zamestnanosť a bývanie. Ľudí ochotných vycestovať za prácou a presťahovať sa na nové miesto tak po zavedení tejto dotácie čaká možnosť získať finančný bonus.

Zdroj: unpakt.com 

4 000 € pre jednotlivca, 6 000 € pre páry

 

Výška poskytovaného príspevku nemá byť rovnaká pre všetkých žiadateľov. Konkrétna suma bude závisieť najmä od vzdialenosti, ktorú žiadateľ kvôli sťahovaniu podstúpi, no maximálne sa môže vyšplhať na 4 000 € vyplatených jednorazovou formou. V prípade, že budú o dotáciu žiadať manželia, poskytnutá čiastka sa môže vyšplhať až na 6 000 €.

 

Podmienkou je zmena trvalého pobytu

 

Hlavným kritériom na získanie príspevku bude definitívna zmena trvalého pobytu. Tým sa má štát poistiť, aby žiadateľ neodišiel za prácou iba na nejaký čas a pritom prevzal príspevok, ale aby sa riadne presťahoval a ostal na danom mieste žiť. Práve takáto podmienka sa v minulosti ukázala ako prekážka, kvôli ktorej nebol o príspevok veľký záujem.

 

Príspevky na dochádzku do práce zvýšia  

 

Popri plánovanej jednorazovej dotácii bude štát vyplácať aj mesačné príspevky na podporu dochádzky a mobility za prácou. Oba z príspevkov sú vyplácané aj v súčasnosti, no v rámci novelizácie by sa mali citeľne zvyšovať. Ich získanie a výška však znova závisí od celkovej vzdialenosti, ktorú žiadateľ kvôli práci absolvuje.

 

Príspevok na dochádzku za prácou – zo 135 € na 200 €

Príspevok na mobilitu za prácou – z 250 € na 400 €, resp. 600 €  v prípade manželov

Zdroj: stahovanie-expres.sk

 

Ak sa staronový príspevok opäť zavedie, čaká ho ďalší krst ohňom. V minulosti oň žiadatelia nejavili veľký záujem a podľa neprajníkov sa na tom nič nezmení ani teraz. Údajný problém spočíva v spomínanej zmene trvalého pobytu, pretože 4 000 € je málo na to, aby sa človek len tak presťahoval a vyriešil všetky otázky spojené s bývaním.

 

Predpokladaný počet žiadateľov o jednotlivé príspevky:

Príspevok na sťahovanie za prácou – od 70 do 80 ľudí

Príspevok na podporu dochádzky za prácou – vyše 5 300 ľudí

Príspevok na podporu mobility za prácou – do 1 000 ľudí

 

Text: Róbert Bosák

Foto: vekonomike.sk, unpakt.com, stahovanie-expres.sk