Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vila Tugendhat v Brne – výkvet česko-slovenskej architektúry

Napísal Róbert Bosák, 15.05.2017

Na dnešné pomery nie je až taká výnimočná, no v čase svojej realizácie prelomila všetky hranice česko-slovenskej architektúry. Reč je o Vile Tugendhat, ktorá pred necelými 90 rokmi zažiarila na celé Brno.

 

Manželom Tugendhatovým sa muselo žiť ako v raji, aspoň čo sa týka domu, ktorý istý čas obývali. Ich vila, ktorú navrhol sám veľký Ludwig Miese van der Rohe, sa totiž do histórie nezapísala len ako obyčajná rezidencia. Stala sa inšpiratívnym dielom celej česko-slovenskej architektúry prvej polovice 20.storočia, pričom jej elegancia je obdivovaná dodnes.

 

Dielo udalo smer rezidenčnej výstavbe

 

Pozornosť venovaná tejto vile by nebola taká veľká, keby nešlo o jedno z prvých významných diel spomínaného architekta. Ten patrí k priekopníkom modernej architektúry, ktorá si začala hľadať svoje miesto práve takýmito funkcionalistickými návrhmi. Práve Vila Tugendhat bola akýmsi prvotným príkladom toho, ako by mohli vyzerať nové moderné domy 20.storočia.

Zdroj: stavbaweb.cz

 

Výkvet česko-slovenskej architektúry

 

Postaviť rezidenciu v hodnote 30 klasických domov za 14 mesiacov bolo na vtedajšie pomery neuveriteľným rekordom. Obzvlášť preto, že šlo o jednu z mála budov, ktoré sa v tomto kúte svete dovtedy zrealizovali pomocou oceľového skeletu a železobetónových konštrukcií. Vila Tugendhat však prinášala viac netradičných prvkov, čím sa stala výkvetom tunajšej výstavby.

Zdroj: stavbaweb.cz

 

Netradičné stavebné prvky vo vile:

 

- 3-podlažná vila pôsobila zvonku dojmom 1-poschodovej budovy

- na terase a schodiskách bol zasadený luxusný travertínový obklad

- niektoré okná sa spúšťajú do podlahy, čím vzniká otvorený priestor

- terasa a záhradná časť pôsobí prepojene s vnútorným priestorom

Zdroj: refresher.sk

 

Objekt zapísali do dedičstva UNESCO

 

Príbeh najznámejšej vily v Brne je poznačený rôznymi udalosťami, no žiadna z nich je zatiaľ nenapísala závet. V roku 2001 zaradili objekt do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, čím sa začala písať jeho nová kapitola. O stavbu začali javiť záujem aj turisti, ktorí po obnove z rokov 2011-2012 vracajúcej vile pôvodný vzhľad, prichádzali v stále väčšom počte.

Zdroj: dumabyt.cz

 

Jeden zo skvostov architektúry prvej Česko-slovenskej republiky je dodnes vyhľadávaným cieľom. Pre milovníkov netradičných budov so zaujímavým príbehom, ktorí navštívia Brno, je doslova povinnou jazdou. Jej charakter vás totiž prevedie po Morave v 20.rokoch, ktorá hľadala svoje miesto na mape aj vďaka takýmto stavbám.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : bavi.cz, stavbaweb.cz, refresher.sk, dumabyt.cz