Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Viktoriánske domy prežívajú aj v dobe moderných budov

Napísal Róbert Bosák, 15.07.2016

Preslávené viktoriánske obdobie, ktorého duchaplnosť a zmysluplný pohľad na dizajn vzbudzoval rešpekt svojim pôvabom, prežíva v oblasti architektúry dodnes. Táto epocha totiž navždy zmenila stavebníctvo a jej odkaz ho formuje aj v dobe moderných trendov.

 

Éra britskej kráľovnej Viktórie patrí k najslávnejším historickým obdobiam, počas ktorých nastal v Anglicku obrovský rozkvet. Ten sa podpísal aj na obraze architektúry, ktorá začala ponúkať inováciu a svojské prevedenie. Výsledkom boli tradičné viktoriánske domy, ktoré sú súčasťou (nielen) Anglicka aj v súčasnosti a mnohí obyvatelia na ich eleganciu a vlastenecký charakter nedajú dopustiť.

 

Nadčasový viktoriánsky štýl

 

Na rozdiel od iných architektonických a dizajnových smerov dokázal tradičný viktoriánsky štýl prežiť aj masívny boom súčasného gýču. Návrhy budov, ktoré sa hrajú s konzervatívnym ponímaním stavebníctva a využívajú ľahkosť tvarov ako zásadnú črtu dizajnu, sa stali natoľko unikátne, že ich nepochovali ani horúce stavebné novinky. Viktoriánske domy sa tak radia do zoznamu vybraných nadčasových stavieb schopných ponúknuť svoju eleganciu a komfort za každej éry.

Zdroj: www.e-cestujte.cz

 

Jednoduchosť a monotónnosť dokážu divy

 

O renomé viktoriánskeho štýlu sa postaral hlavne šarm doplnený originálnymi prvkami, ktoré pri iných typoch domov nájdeme len výnimočne. Za zmienku stojí najmä jeho charizma, ktorá nás prinúti zastaviť sa a obzrieť si nehnuteľnosť zblízka. Niekedy môžeme nadobudnúť pocit, že dokonalosť týchto budov spočíva v ich jednoduchosti a monotónnosti, no práve to je voda na mlyn pre všetkých tvorcov vnímajúcich architektúru ako hru s nápadmi.

 

Podľa čoho spoznáte viktoriánske domy

 

Neodmysliteľné farby fasád – Kde inde vyniknú šedé fasády tak pekne, ako na viktoriánskych domoch? Šedá však nie je jediným obľúbeným odtieňom a rovnako často sa využívajú ďalšie variácie modrej, krémovej alebo dokonca kávovej.

 

Kupoly na strechách – Na tradičnej viktoriánskej stavbe by ste sa rovnej strechy dočkali len ťažko. Jej priestor totiž zdobia kupoly, ktoré môžu mať rôzne tvary. Niekto obľubuje oválne vežičky, iní zas uprednostnia klasické trojuholníky doplnené aj podkrovným oknom.

 

Nesmú chýbať priestranné verandy – Nie v každom dome sa dá zriadiť veľká veranda, no ak sa priestor nájde, potom chýbať nebude. Práve táto externá časť tvorí základ viktoriánskych domov, ktoré musia navyše pôsobiť prívetivo, nakoľko sú vstupnou bránou do príbytku.

 

Veľa okien, veľa svetla – Ďalším typickým prvkom viktoriánskych stavieb je veľké množstvo okien. Tie nesmú chýbať v žiadnej izbe, pričom často ich tam nájdeme hneď niekoľko. Dôvod je jasný, veľa okien prináša veľa svetla, čo Angličania milujú.

Zdroj: www.simsworld.cz

 

Čaro viktoriánskych domov nezapôsobí na každého, skôr ulahodí vkusu milovníkov klasiky hľadajúcich nadčasový dizajn s nadväznosťou na silné historické obdobie. V prípade týchto domov o spojitosť s takouto érou jednoznačne ide a jej vplyv sa odráža aj na charizmatickom vzhľade daných budov. Čo dodať na záver? Atmosféru viktoriánskych domov treba okúsiť na vlastnej koži, až potom ju dokážeme skutočne precítiť.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : e-cestujte.cz, simsworld.cz