Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Viedeň reaguje na rast cien energií finančnou podporou pre obyvateľov

Napísal Róbert Bosák, 22.04.2022

Nárast cien energií zasiahol celú Európsku úniu. Výnimkou nie je ani susedné Rakúsko a jeho metropola, ktorej obyvatelia si za dodávky energií priplatia ročne o pár desiatok eur viac. Časť týchto výdavkov budú môcť zaplatiť vďaka podpore mesta.

 

Vedenie mesta Viedeň sa rozhodlo podporiť obyvateľov rakúskej metropoly doplácajúcich na rast cien energií finančnou pomocou. Týmto krokom sa snaží pohotovo reagovať na aktuálnu situáciu na energetickom trhu a jej dopady na obyvateľov. Tí získajú finančnú pomoc v rámci dotačného programu Viedenská podpora energií plus, ktorý zástupcovia mesta schválili ešte v polovici marca.

Viedeň, Zdroj: pixabay.com

 

Finančná pomoc vo výške 124 mil. €

 

Obyvateľom Viedne budú v rámci dotačného programu prerozdelené desiatky miliónov eur. Starosta Michael Ludwig ohlásil už pri predstavení programu, že celková výška rozpočtu na túto podporu dosiahne viac ako 124 mil. €. Peniaze budú poskytované na základe schválenej schémy, ktorá sa opiera o 3 balíčky. Každý balíček má presnú cieľovú skupinu a konkrétny účel pomoci, od čoho závisí aj výška finančnej podpory.

 

3 balíčky podpory pre Viedenčanov:

 

1. Energetický paušál pre sociálne slabších – V rámci prvého z 3 balíčkov bude podpora adresovaná sociálne slabším a nízkopríjmovým skupinám obyvateľov, ktorí dostanú od mesta jednorazový príspevok vo výške 200 €. Na získanie príspevku nie je potrebná žiadosť. Keďže do tejto kategórie patrí vyše 260 000 obyvateľov, mesto pre nich vyčlenilo 50 mil. €. 

2. Energetická podpora pre strednú triedu – Alokácia druhého z balíčkov dosahuje 26 mil. €. Pôvodne sa pre strednú viedenskú triedu malo vyčleniť 6 mil. €, no vzhľadom na neustále rozširovanie tejto skupiny obyvateľstva sa celková čiastka finančnej pomoci zvýšila až o viac ako štvornásobok. 

3. Dotácie na zelenú výstavbu alebo obnovu – Z posledného 3. balíčka budú vyplácané dotácie na podporu udržateľnej výstavby alebo rekonštrukcie budov. Peniaze sa budú dať využiť na kúpu solárnych alebo iných zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie. Žiadatelia sa môžu uchádzať o dotácie z celkového balíka 48,3 mil. €.

Viedeň, Zdroj: pixabay.com

 

Prvé z prerozdeľovaných finančných prostriedkov budú na účty obyvateľov Viedne posielané už v priebehu tohto kvartálu. Ako prví sa k pomoci dostanú ľudia zo sociálne slabších vrstiev a z nízkopríjmových skupín obyvateľstva, pri ktorých nie je nutné vybavovať žiadosti a s tým spojené administratívne záležitosti.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com