Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Viedeň ovládla rebríček najlepších miest pre život

Napísal Róbert Bosák, 18.07.2022

Rakúska metropola je tradičným účastníkom vedúcej desiatky vo viacerých rebríčkoch sledujúcich kvalitu života vo svetových veľkomestách. V jednom z najnovších rebríčkov tohto druhu sa jej podarilo vyšplhať až na prvú priečku a stať sa celosvetovo najlepším mestom pre život.

 

Nový rebríček najlepších miest pre život zverejnila spoločnosť Economist Intelligence Unit (EIU). Tá každý rok zverejňuje Global Liveability Index, ktorý na základe viacerých kritérií porovnáva atraktivitu života v mestách z celého sveta. Pri zostavovaní tohtoročného rebríčka bolo hodnotených 173 miest, pričom zhruba tretina z nich sa doň dostala prvýkrát. Spomedzi všetkých miest obstála najlepšie práve Viedeň.

 

Hlavné kritériá sledované pri tvorbe indexu:

 

- čistota ovzdušia

- politická stabilita

- miera kriminality

- hustota zaľudnenia

- stav infraštruktúry

- zdravotná starostlivosť

Zdroj: pixabay.com

 

Všetky medaily putovali do európskych miest

 

V celkovom hodnotení uvedených kritérií si najlepšie počínalo trio z Európy. Cenné víťazstvo si uchmatla Viedeň, za ktorou sa umiestnili ďalší dvaja zástupcovia zo starého kontinentu. Na 2. miesto sa prebojovala Kodaň,  trojicu najlepších skompletizoval Zürich. Tým sa zoznam európskych miest v prvej desiatke rebríčka nekončí. Šesťčlenné európske zastúpenie doplnila Ženeva, FrankfurtAmsterdam.

Zdroj: pixabay.com

 

Nemecký Frankfurt sa stal skokanom roka

 

Nemeckým mestám sa dlho nedarilo dostať do TOP 10. Zmenil to Frankfurt, ktorý poskočil o 32 priečok a umiestnil sa na 7. mieste. Stal sa tak najväčším skokanom spomedzi všetkých 173 miest. Priepastný skok zaznamenal aj novozélandský Auckland, no v jeho prípade išlo o rekordný posun nadol. Z vlaňajšieho 1. miesta spadol až na 34. pozíciu. Z TOP 10 vypadli aj ďalší austrálski a novozélandskí zástupcovia. V najlepšej desiatke sa udržalo iba Melbourne, ktoré sa podelilo o 10. miesto s japonskou Osakou.

Zdroj: pixabay.com

 

10 najlepších miest pre život za rok 2022:

 

1. Viedeň

6. Ženeva

2. Kodaň

7. Frankfurt

3. Zürich

8. Toronto

4. Calgary

9. Amsterdam

5. Vancouver

10. Melbourne, Osaka

Zdroj: eiu.com

 

Kým v TOP 10 nastalo niekoľko zmien, na posledných pozíciách sa už pár rokov umiestňujú rovnakí zástupcovia. Jedná sa o mestá z krajín poznačených vojnou, chudobou a kriminalitou. Najhoršie spomedzi viac ako 170 hodnotených miest obstál líbyjský Tripolis, sýrsky Damask a nigérijský Lagos.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: eiu.com

Zdroj foto: pixabay.com