Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Viaceré mosty na Slovensku postupne prejdú obnovou

Napísal Róbert Bosák, 25.03.2021

Nie je žiadnym tajomstvom, že mnohé mosty na Slovensku nie sú vo vyhovujúcom stave. Vie to aj NDS, ktorá avizovala, že viaceré mostné stavby opraví. Prvé z nich majú prejsť obnovou už tento rok.

 

Postupná obnova čaká mosty na Slovensku, ktoré spravuje Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Opravou neprejde každá z vyše 800 mostných stavieb, ktoré sú súčasťou diaľničných a rýchlostných ciest, resp. ich priľahlých cestných komunikácií. Sanačné a renovačné práce sa v najbližšom období rozbehnú len tam, kde to vyžaduje nevyhovujúci až havarijný stav.

Prístavný most, Zdroj: www.mapio.net 


Mosty, ktorých oprava začne tento rok:

 

- most v križovatke Podbanské (má sa nahradiť novým mostom)

- diaľničný most D2 nad ŽSR v Lamači v Bratislave

- 2 diaľničné mosty D2 cez mlynský náhon a potok Rudava

- výstupná vetva z Dolnozemskej cesty na Prístavný most  v Bratislave

- diaľničný most D1 v Trenčíne

- diaľničný most D1 Velínok

- most na R1 v Hronskej Breznici

- most na R1 v Banskej Bystrici

 

Ktoré stavebné práce sú naplánované?


- položenie nových vrstiev betónu  

- výmena mostných záverov a ríms

- nové hydroizolácie a systémy odvodňovania

- osadenie nových zábradlí a zvodidiel

- položenie úplne novej vozovky

- sanácia nosných konštrukcií

 

Oprava mostov bude stáť vyše 12 mil. €

 

Rozsah opráv bude pri každej z uvedených stavieb iný. Práve od toho bude závisieť celková výška nákladov, ktoré si ich postupná rekonštrukcia vyžiada. Podľa NDS má oprava mostov, ktorých sanácia sa rozbehne tento rok, stáť dokopy 12,2 mil. € bez DPH. Niektoré mosty už majú stanovený termín začiatku stavebných prác, pri iných zatiaľ prebieha, prípadne prebehne súťaž, v ktorej sa vyberie zhotoviteľ a následne určí presný termín rekonštrukcie.

Prístavný most, Zdroj: www.odkazprestarostu.sk 


Opravu nevyžadujú iba mosty na Slovensku, ktoré patria pod správu NDS. Havarijný stav trápi aj mnohé stavby na cestách I. triedy, ktoré spravuje Slovenská správa ciest. Na tie sa však zatiaľ peniaze nenašli, takže na opravu musia čakať ďalej bez ohľadu na to, ako súrne ju potrebujú.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.ndsas.sk

Zdroj foto: www.mapio.net, www.odkazprestarostu.sk