Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Veľký jesenný finiš v záhrade

Napísal Róbert Bosák, 28.11.2018

Posledné dni nám odhalili pravú tvár vrtochov novembrového počasia. Pre záhradkárov je to jasné varovanie, že zima svoj príchod odkladať nebude, takže kto ešte nezazimoval záhradu a okolitý exteriér domu, mal by sa podujať na veľký jesenný finiš.

 

Na poslednú chvíľu, no predsa. Ak ešte nemáte svoj exteriér pripravený na príchod zimy, mali by ste tak učiniť čo najskôr. Je len otázkou času, kedy nám mrazy a snehová nádielka zaklopú na dvere, aby záhradkárov poslali na sezónny odpočinok. Ten si však môžu užiť až po tom, čo dajú záhradu, dvor a celé okolie domu do poriadku.

 

Hrabanie opadaného lístia – Opadané lístie trápi záhradkárov takmer celú jeseň. Najviac ho je práve v novembri a aj keď listnáče sú už skoro celé holé, zvyšky lístia nájdeme na záhrade aj teraz. Odporúčame sa ho zbaviť skôr, než prídu mrazy a s nimi možno aj prvý sneh.

Zdroj: www.martinfish.com 


Veľké upratovanie dvora – Hrabanie lístia nie je jedinou prácou, pri ktorej prebieha jesenné upratovanie. S tým súvisí aj odstránenie zlomených vetvičiek, vyhodenie poškodených dosiek z plota či z altánku aj kompletný servis záhradkárskeho náradia.

 

Príprava pôdy na jar – Pôda má byť o takomto čase už dávno pripravená, no lepšie neskoro ako vôbec. Zeminu na záhrade treba dôkladne porýľovať a následne by ste mali pristúpiť k jej pohnojeniu, najlepšie prírodným hnojivom z kompostu, ktorý ste si vytvorili sami.

Zdroj: www.safebee.com 


Zazimovanie vegetácie – Kvety, bylinky a malé kríky môžu bez poriadneho zazimovania zhynúť už po prvom výraznejšom ochladení. Niektorým druhom postačí, ak ich prikryjete tenkou textíliou, prípadne čečinou. Iné zas vyžadujú premiestnenie do interiéru alebo aspoň umiestnenie v skleníku.

 

Ošetrovanie stromov – Celoročná „prevádzka“ a postupné zvyšovanie vlhkosti v rámci jednotlivých etáp jesene dalo zabrať zdravotnému stavu stromov. Listnaté stromy zvyknú napádať rôzne plesne či lišajníky, ktoré je potrebné z kôry odstrániť. Husto rozkonárené stromy sa oplatí aj trochu presvetliť, teda zrezať niektoré konáriky z vrchnej časti koruny.

Zdroj: www.ucg.org 


Zviazanie ihličnanov – Poctivú starostlivosť vyžadujú aj ihličnany. Keďže tie (s výnimkou smrekovca) neopadávajú, ich ihličie sa odporúča zviazať do kužeľa. To ochráni strom pred presakovaním nadmernej vlahy, ktorá by ho mohla poškodiť. Podobným spôsobom môžete zviazať aj vysoké trávy, ktoré sú na zimnú vlhkosť ešte citlivejšie.

 

Kontrola strechy – Jednou z najdôležitejších úloh je kontrola strechy s prípadnou následnou opravou. Aj v tomto prípade platí, že lepšie teraz ako vôbec. Šikovné a flexibilné spoločnosti by vám prípadné zatekanie alebo drobné tepelné úniky mohli stihnúť vyriešiť pred príchodom mrazov.

Zdroj: www.vseostrese.cz


Najnovšie predpovede počasia nehlásia žiadne oteplenie, skôr naopak. Prvé mierne mráziky, silná veternosť a časté zrážky veštia postupné usadenie sa zimy v našich končinách. Aj preto neodporúčame odkladať nevykonané práce spojené so zazimovaním záhrady na neskôr. Čím skôr, tým lepšie. Vaša záhrada sa vám poďakuje poriadkom, krajším vzhľadom a budúci rok aj lepšou úrodou.  

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.martinfish.com, www.safebee.com, www.ucg.org, www.vseostrese.cz