Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Veľká Británia zvýši podiel elektriny z veternej energie na tretinu

Napísal Róbert Bosák, 17.03.2019

Ak sa v týchto dňoch niekde spomenie Veľká Británia, snáď všetci si okamžite vybavíme brexit. Média totiž drámu okolo odchodu krajiny z EÚ sledujú tak horlivo, že zabúdajú na ďalšie aktuálne udalosti odohrávajúce sa na území ostrovného kráľovstva.

 

Kým brexit vytvára v britskej spoločnosti chaos, napätie a rozkol, z iných oblastí sa valí jedna dobrá správa za druhou. Príkladom je napríklad energetika, ktorá úspešne napreduje a stáva sa vzorom aj pre ďalšie krajiny. Hlavne pre tie, ktoré by rady nasledovali príklad Veľkej Británie v rozvoji veternej energetiky.

Zdroj: David Dixon/ Walney Offshore Windfarm


Briti si v oblasti veternej energetiky stále držia pozíciu lídra

 

Žiadny štát nemá toľko veterných elektrární ako práve Veľká Británia. A žiadna krajina ani nedisponuje takým podielom veternej energie ako Veľká Británia. Svetová jednotka v tejto oblasti si nielenže stráži svoje dlhoročné prvenstvo, robí maximum aj pre zvýšenie náskoku pred konkurenciou a pokračuje s odvážnymi projektmi na výstavbu týchto elektrární, či už na pobreží, alebo priamo na pevnine.

 

Cieľom je tretina elektriny z veternej energie do roku 2030

 

Veľká Británia využila na ceste za prvenstvom hneď niekoľko faktorov. Tým najdôležitejším je ostrovná poloha, čo jej umožnilo budovať tzv. pobrežné veterné farmy. Jedná sa o rozsiahle areály, na ktorých území stojí viacero veterných vrtúľ produkujúcich elektrinu. Tá v minulom roku tvorila 17 % podiel všetkej britskej elektriny, čo sa však predstaviteľom krajiny máli. Aj preto pripravujú ďalšie projekty, ktoré majú tento podiel do roku 2030 zvýšiť na tretinový.

 

Britská veterná energetika v číslach:

 

- VB si drží 40 % podiel celosvetovej produkcie elektriny z pobrežných veterných fariem

- krajina prevádzkuje aj najväčšiu veternú farmu s 87 turbínami, ide o Walney Extension

- v súčasnosti v tomto sektore pracuje 9 000 ľudí, do roku 2030 ich má byť okolo 27 000

Zdroj: walneyextension.co.uk


Snaha o ďalšiu expanziu tejto oblasti energetiky má viacero dôvodov naraz. Týka sa najmä záväzku ukončenia produkcie elektriny z uhlia, ku ktorému má prísť už o 6 rokov. Vplyv na väčšie investície do veterných elektrární však majú aj neúspešné plány spojené s využívaním jadrovej energie. Veterná energia tak má byť jedným z hlavných zdrojov elektriny v krajine. 

 

Text: Róbert Bosák

Foto: David Dixon/ Walney Offshore Windfarm, walneyextension.co.uk