Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vedci potvrdili, že koronavírus sa môže šíriť v nevetraných miestnostiach

Napísal Róbert Bosák, 01.05.2020

Vedci prichádzajú s ďalšími cennými poznatkami o koronavíruse. Tentoraz sa zamerali na možnosti jeho šírenia v interiéroch. Tomu údajne prospieva nedostatočná cirkulácia vzduchu a slabé vetranie.

Zdroj: ktar.com


Nie veľmi prekvapujúce zistenia priniesla najnovšia štúdia, za ktorou stoja vedci z univerzity vo Wu-chane, v kolíske pandémie. Tá iba potvrdila dohady o tom, že koronavírus sa dokáže šíriť aj v interiéroch, pričom výrazne tomu napomáha práve nedostatočné vetranie. Aspoň tak to vyplýva z výskumov, ktoré prebehli v rôznych druhoch budov vo Wu-chane.

Zdroj: immitate.com


V interiéri sa koronavírus šíri aerosólmi

 

Šírenie koronavírusu priamou kvapôčkovou infekciou bolo potvrdené už niekoľkokrát. Nad jeho šírením vzduchom však stále visel otáznik. Práve spomínané výskumy zrejme priniesli definitívnu odpoveď. Podľa nich sa vírus SARS-CoV-2 drží vo vzduchu v podobe drobných vzdušných aerosólov, ktoré ostávajú v priestore najmä vtedy, ak doň neprúdi čerstvý vzduch. 

 

Prítomnosť vírusu zistili aerosólové lapače

 

Šírenie koronavírusu v interiéroch má dokazovať metóda zachytávania aerosólov špeciálnymi „lapačmi“. Tie boli rozmiestnené v rôznych budovách a ich miestnostiach. Testy odhalili, že najviac aerosólov sa zachytilo na toaletách a v skladoch so zdravotníckym materiálom, kde je pravidelný prísun čerstvého vzduchu obmedzený. Podstatne menej sa ich vyskytlo v obytných budovách, kanceláriách a nemocničných ambulanciách s dostatkom okien.

 

V interiéri sa odporúča pravidelne vetrať

 

Práve z rozdielov v nameraných množstvách aerosólov vedci vyvodzujú, že koronavírusu sa darí hlavne v nevyvetraných miestnostiach. Dostatočné vetranie v pravidelných intervaloch by tak mohlo byť jedným z účinných spôsobov, ako chrániť interiéry pred šírením koronavírusu. Vedci zároveň dodávajú, že výsledky výskumov by nemali vyvolávať paniku. Potvrdené totiž bolo iba šírenie koronavírusu ovzduším, nie samotný prenos infekcie z ovzdušia na človeka.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: ktar.com, immitate.com