Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Varšavský Palác vedy a kultúry oslávil 65. narodeniny

Napísal Róbert Bosák, 23.07.2020

Symbol poľskej metropoly a zároveň najvyššia budova krajiny sa vypína nad Varšavou už 65 rokov. Práve včera prebehlo výročie oficiálneho otvorenia Paláca kultúry a vedy, ktorý je aj po rokoch naďalej dominantou mesta.

 

Na výstavbe varšavského Paláca kultúry a vedy sa pracovalo 3 roky. Výsledkom odvážneho projektu sa stal vyše 230-metrový objekt, ktorý bol v čase realizácie žiarivou pýchou poľskej architektúry. Pozornosť si však nezískal iba kvôli výške, akú vtedy dosahovala len máloktorá budova vo východnom bloku.

Zdroj: sana.ae 


Oslava socialistického realizmu

 

Pohľady laickej a odbornej verejnosti sa na palác upierali aj kvôli jeho celkovému dizajnu a účelu využitia. Objekt bol totiž navrhnutý v podobnom duchu, v akom sa postavili aj tzv. „Stalinove sestry“ v Moskve, čím bol akousi oslavou socialistického realizmu. Po otvorení sa stal sídlom niekoľkých múzeí, divadiel a kinosál, pričom súčasťou veľkolepého komplexu boli aj vysokoškolské priestory.

Zdroj: wikipedia.org – Pudelek 


Palác kultúry a vedy v číslach:

 

- výstavba trvala od 2. mája 1952 do 22. júla 1955

- výstavby sa zúčastnilo približne 3 500 robotníkov

- objekt má až 42 poschodí a vyše 3200 miestností

- na 30. poschodí sa nachádza vyhliadkové miesto

- v roku 2007 bol vyhlásený za chránenú pamiatku

- s výškou 237 metrov je najvyššou poľskou budovou

Zdroj: nextcity.org 


Medzi najvyššími budovami EÚ

 

Uvedená výška neradí Palác kultúry a vedy iba medzi najvyššie budovy v Poľsku či V4. Už roky sa nachádza na popredných pozíciách aj v rebríčku najvyšších budov v Európskej únii. Ešte donedávna uzatváral päťku najvyšších, no s postupnou realizáciou ďalších mrakodrapov v jednotlivých členských štátoch sa bude prepadať nižšie.

Zdroj: nextcity.org 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: sana.ae, wikipedia.org – Pudelek, nextcity.org