Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Varšava plánuje výstavbu megalomanského letiska pre milióny pasažierov

Napísal Róbert Bosák, 23.01.2020

Naši severní susedia idú do ďalšieho odvážneho projektu. Po najnovšom je ich ambíciou postaviť jedno z najväčších svetových letísk. Projekt však má ísť ešte o level vyššie. Jeho cieľom je aj prepojenie letiska s vysokorýchlostnou železničnou traťou. 

 

Na podobné projekty sme zvyknutí skôr z Číny, Dubaja, prípadne USA. Medzi elitu v oblasti leteckej dopravy sa však po novom chce zaradiť aj Poľsko. Podariť by sa mu to mohlo vďaka projektu Centralny Port Komunikacyjny (CPK), ktorý má priniesť poľskej metropole jedno z najväčších letísk sveta. A nielen to. Do plánu zapadá aj vysokorýchlostná železničná trať.

 

Nový moderný dopravný uzol

 

Aj keď pilierom projektu je obrovské letisko, ktorým by mohlo po ukončení 1. fázy výstavby prejsť 45 miliónov pasažierov ročne, jeho súčasťou bude aj spomínaná železničná trať či nové cestné úseky. Cieľom je vybudovať obrovský dopravný uzol schopný spojiť 3 druhy dopravy. Tým sa zároveň výrazne urýchli a skvalitní preprava osôb z Varšavy na sever a západ krajiny.

Zdroj: cpk.pl


Zopár faktov o projekte CPK:

 

- poloha letiska je situovaná 37 km od Varšavy

- výstavbe poslúži pozemok s plochou 3000 ha

- vedľa letiska má vyrásť veľká výstavná hala

- súčasťou areálu budú aj kongresové priestory

- nový uzol má spojiť hlavne Varšavu a Lodž

Zdroj: cpk.pl


Vyberá sa najvhodnejší návrh

 

Predstava o projekte je načrtnutá, teraz prichádza rad na výber vhodného návrhu. Ten vzíde zo súťaže, do ktorej sa zapojili popredné mená súčasnej svetovej architektúry. Svoje návrhy predstavili aj takí velikáni ako Foster+Partners, Zaha Hadid Architects, Grimshaw Architects a ďalší, ktorých vizualizácie zaručujú, že CPK môže byť pokojne jedným z top letísk sveta.

 

CPK od Fosters+Partners

Zdroj: cpk.pl


CPK od Zaha Hadid Architects

Zdroj: cpk.pl


CPK od Chapman Taylor

Zdroj: cpk.pl


CPK od Grimshaw Architects

Zdroj: cpk.pl


CPK od KPF

 

Po výbere vhodného návrhu príde ten najťažší krok. Projekt bude potrebovať všetky možné povolenia a najmä obrovský kapitál z dotácií EÚ aj zo súkromných prostriedkov. Potom ešte zvládnuť náročnú výstavbu a snáď sa jedno z najväčších letísk sveta s obrovským dopravným uzlom podarí v roku 2028 spojazdniť.

Zdroj: cpk.pl


Text: Róbert Bosák

Zdroj: cpk.pl

Zdroj foto: cpk.pl