Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Varšava naskakuje na zelenú vlnu – zavádza recyklačné fľaškomaty

Napísal Róbert Bosák, 27.05.2019

Zelená vlna spojená s bojom proti prebytku plastov postupne prichádza aj do krajín V4. Momentálne najviac zasahuje Varšavu, ktorá sa globálnemu problému neváha postaviť po svojom.

 

Poľská metropola už dlhšie dokazuje, že zelené témy jej vôbec nie sú cudzie. Po najnovšom to potvrdzuje zavádzaním fľaškomatov, ktoré majú Varšavu trochu odbremeniť od plastových fliaš. Tie totiž tvoria zhruba 6 % celkového komunálneho odpadu v meste. Práve fľaškomaty majú alarmujúce číslo nielen znížiť, ale zároveň inšpirovať k recyklácii aj ďalšie mestá.

 

Recykluj PET fľašu, získaj eko-body

 

Varšavský projekt podpory recyklácie síce nie je žiadnym unikátom, no na rozdiel od tých z Mexika alebo Turecka ponúka pár noviniek. Tou hlavnou sú benefity, ktoré sa za získané body dá využiť. Miesto zliav na lístky MHD sa autori projektu rozhodli podporovať kultúru, kaviarne či vybrané predajne. Usilovní „recyklátori“ si tak môžu dopriať rôzne zľavy počas nákupov, vychutnávania kávičky alebo pri návštevách kina.

 

Fľaškomaty až na 3 druhy odpadkov

 

Plastové fľaše nie sú jediné, za ktoré budú môcť miestni uvedené benefity získať. Automaty dokážu recyklovať aj sklenené fľaše a hliníkové plechovky, za ktoré budú takisto prideľované body. Varšava tak má byť prvým mestom, kde budú stroje tohto typu recyklujúce až 3 druhy odpadu nainštalované.

 

Ako majú tieto zariadenia fungovať:

 

- zákazník hodí fľaše alebo plechovky do automatu

- automat rozpozná surovinu a zaregistruje odpad do on-line systému

- na zákazníkovo konto sa obratom pripočíta adekvátny počet bodov

- údaje o vhodenom odpade sa prirátajú do celkovej bilancie recyklovaného odpadu

 

V rámci nadnárodnej iniciatívy Svet bez odpadkov sa má v poľskej metropole nainštalovať prvých 10 fľaškomatov v najbližších dňoch. Varšava tak naskočí na zelenú vlnu a s ňou boj proti plastom vedený takýmto spôsobom ako prvá z krajín V4. 

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.pixabay.com