Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Soule vybudovali obrovský zelený park priamo na viadukte

Napísal Róbert Bosák, 21.11.2017

S dobrým nápadom sa môže aj starý nevyužívaný viadukt premeniť na veľký park plný vegetácie. Príkladom je projekt z juhokórejskej metropoly, ktorý dokázal, že priestor na realizáciu zelených zón sa nájde aj v prehustených veľkomestských lokalitách.

 

Seoullo 7017, ako architekti z holandského ateliéru MVRDV pomenovali jeden zo svojich najlepších projektov, dal frekventovanej časti Soulu celkom novú tvár. Na mieste bývalého viaduktu zo 70.rokov minulého storočia totiž vznikol obrovský park, a to bez toho, aby bolo technickú stavbu potrebné zbúrať. Samotný park umiestnili priamo na jeho plochu, kde sa zrealizovali dlhé chodníky obrastené tisíckami rastlín a stromov.

Zdroj: archdaily.com

 

V parku sa nachádza zhruba 24 000 rastlín

 

Státisíce domácich obyvateľov aj turistov zo zahraničia si môžu v tomto netypickom parku užívať hojnú a hlavne pestrú vegetáciu. Pri realizácii tu umiestnili 645 guľatých kvetináčov, v ktorých je zasadených neuveriteľných 24 000 kríkov a stromov. Na ich postupný rozkvet do plnej krásy si ešte musia návštevníci zopár rokov počkať, no park už teraz dýcha životom a harmóniou.

Zdroj: archdaily.com

 

Realizácia za slušných 33 miliónov dolárov

 

Realizácia priestrannej zóny, ktorá trvala vyše roka a skončila sa počas tohtoročného mája, nakoniec vyšla mesto menej ako sa predpokladalo. Celkové náklady sa vyšplhali na sumu 33 miliónov dolárov, čo je vzhľadom na prepracovaný projekt celkom dobrá cena. Výrazná časť nákladov aj tak išla na kaviarne, obchodíky, knižnicu či fontány, ktoré  pomocou kruhových tvarov dotvárajú prostredie.

Zdroj: designboom.com

 

Inšpiráciou bol aj newyorkský High Line

 

Nebyť podobného projektu, ktorý bol zrealizovaný v ambicióznom New Yorku, holandských architektov by tento návrh možno nikdy nenapadol. Práve tam stojí High Line, moderný park rozprestierajúci sa ponad cesty jednej z najfrekventovanejších lokalít v meste. Postavili ho na nevyužívanej železničnej trati, ktorej úsek s dĺžkou 2,33 km prebudovali na oddychovú zónu plnú lavičiek a zelene.

Zdroj: nycgovparks.org

 

Porovnania jednotlivých parkov sú zbytočné, nakoľko pri oboch odviedli architekti výbornú prácu. Namiesto súperenia o to, ktorý z nich je krajší alebo navštevovanejší, by mali prinášať inšpiráciu ďalším veľkomestám, ktoré zápasia s nedostatkom zelených plôch. A pre domácich sa stať miestom vyhľadávaným kvôli možnosti vypnúť a nerušene oddychovať.  

 

Text : Róbert Bosák

Foto : mentalfloss.com, archdaily.com, designboom.com, nycgovparks.org