Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Severnej Dakote vyrastie drevená knižnica ukrytá v zelenom kopci

Napísal Róbert Bosák, 16.10.2020

USA zatiaľ k veľmociam v oblasti realizácie drevostavieb nepatrí. Napriek tomu občas príde s projektom, ktorý možno zaradiť medzi tie „naj“. K takým možno radiť aj návrh knižnice, ktorá má vyrásť priamo pri vstupe do národného parku v Severnej Dakote.

Zdroj: snohetta.com 


Privilégium stáť v jednej z najnavštevovanejších lokalít v Severnej Dakote sa ujde Knižnici prezidenta Theodora Roosevelta. Tú majú vybudovať neďaleko mestečka Medora, ktoré je akousi vstupnou bránou do Theodore Roosevelt National Park. Práve poloha v nedotknutej prírode prispela k tomu, že sídlo knižnice zriadia v budove z dreva ukrytej v zelenom svahu.

Zdroj: snohetta.com 


Organický dizajn so zelenou strechou

 

Na rozdiel od väčšiny podobných projektov budovu nezrealizujú v útrobách riadneho svahu. Menší zelený kopec bude umelo vytvorený výstavbou samotného objektu. Ateliér Snøhetta totiž navrhol knižnicu v oblom organickom tvare, ktorého hornú časť pokryje zelená strecha. Tá umožní knižnici splynúť s okolitým prostredím, čím minimálne naruší jeho celkový ráz.

Zdroj: snohetta.com 


Zelená strecha ako vyhliadkový bod

 

Strecha pokrytá živou zeleňou bude plniť hneď niekoľko úloh naraz. Okrem schopnosti ukryť objekt v prostredí poslúži aj ako vyhliadkový bod. Knižnica totiž časť tejto strechy sprístupní verejnosti, ktorá odtiaľ bude môcť pozorovať okolité scenérie. Ďalekosiahly výhľad ponúkne aj veľká priestranná terasa, ktorá sa napojí na otvorenú časť vstupnej haly.

Zdroj: snohetta.com 


Ku knižnici povedie drevený chodník

 

Koexistencia s prírodou vo forme drevených konštrukcií nebude prítomná iba v kompozícii samotnej budovy. Z dreva sa vybuduje aj chodník vedúci ku knižnici, ktorý bude obohatený o viacero náučných tabúľ. Jeho úloha však nebude iba estetická a vzdelávacia. Architekti ho do návrhu zahrnuli najmä ako bezbariérový prvok, ktorý má zjednodušiť prístup do knižnice ľuďom s obmedzenou mobilitou.

Zdroj: snohetta.com 


Termín výstavby a následnej kolaudácie novej knižnice zatiaľ známy nie je. Len nedávno bola ukončená architektonická súťaž, z ktorej vzišiel ako víťaz práve návrh z dielne tohto nórskeho ateliéru. Najbližšie sú na rade všetky administratívne záležitosti vrátane vybavenia potrebných povolení. Po ukončení tohto procesu by v rokoch 2021-2022 mala začať realizácia budovy.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: snohetta.com