Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Šanghaji rastie umelý bytový kopec s tisíckou stromov

Napísal Róbert Bosák, 10.12.2019

V preľudnenom a husto zastavanom Šanghaji je len minimum lokalít, ktoré by sa mohli pochváliť väčšou zelenou zónou. Aj preto architekti predstavujú projekty, ktorými chcú jednotlivé lokality aspoň trochu oživiť. Takým je aj bytový komplex 1000 Trees.

Zdroj: heatherwick.com


Bytový objekt z dielne ateliéru Heatherwick Studio síce nie je prvý šanghajský projekt tohto druhu, no podľa mnohých patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na rezidenčnom trhu v meste dosiaľ zrealizovalo alebo aspoň navrhlo. 1000 Trees totiž nie je iba ekologické superdielo ohurujúce veľkosťou. Jeho prednosťou je najmä dizajn meniaci budovu na umelo vytvorený kopec plný zelene.

Zdroj: heatherwick.com


1000 živých stromov zasadených do budovy

 

Už názov projektu napovedá, čo má byť hlavným lákadlom bytového komplexu. Celá budova bude obrastená tisíckou živých stromov, ktoré sa zasadia priamo na terasy jednotlivých bytov. Podľa projektového plánu ide o rôzne druhy stromov, ktoré sa postarajú o estetické spestrenie aj praktický úžitok.

Zdroj: heatherwick.com


Stromy zmenia bytový dom na zelený kopec

 

Obidve spomenuté funkcie začnú zasadené stromy plniť naplno postupne. Ich rozkonárovanie a kvitnutie vytvorí okolo povrchu budovy hustý zelený porast, ktorý postupne zaoblí objekt na umelý zelený kopec. Popri originálnom dizajne s maskovacou schopnosťou zároveň ochráni obyvateľov pred hlukom, prachom aj veternosťou.

Zdroj: heatherwick.com


Projekt 1000 Trees možno považovať za bytovku budúcnosti, ktorá by mohla byť vzorom pre ďalšie bytové projekty prinášajúce do preľudnených miest isté oživenie. Zároveň ukazuje, ako efektívne sa dajú vytvárať podmienky pre koexistenciu človeka s prírodou a uplatniť princípy trvalo udržateľnej výstavby aj pri veľkých megalomanských projektoch.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: heatherwick.com

Zdroj foto: heatherwick.com