Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V SAE začala výstavba prvej vysokorýchlostnej trate Hyperloop

Napísal Róbert Bosák, 21.05.2018

A je to tu! Roky očakávaný Hyperloop začal naberať svoje prvé kontúry. Najrýchlejší dopravný systém, aký bol kedy navrhnutý, začali vôbec po prvýkrát v histórii oficiálne realizovať.


Futuristický dopravný systém, ktorý poznáme pod názvom Hyperloop, by mohol začať meniť svet už v roku 2020. Investori z developerskej spoločnosti Aldar chcú v najbližších 2 rokoch  zrealizovať prvú vysokorýchlostnú trať, ktorá umožní cestujúcim expresný presun aj na dlhšie vzdialenosti. Ich plány zatiaľ vyzerajú reálne, pretože prvé stavebné práce sú už rozbehnuté.

Zdroj: www.incarabia.com 


Kde inde ako v emirátoch  

 

Prvenstvo medzi štátmi realizujúcimi Hyperloop si s najväčšou pravdepodobnosťou uchmatnú SAE. Práve tam sa pustili do prvého projektu tohto typu, ktorého výsledkom má byť spojenie miest Abú Zabí s Dubajom. Tie sú všeobecne známe svojim otvoreným vzťahom k futurizmu a inovatívnym projektom, ktoré menia svet, takže aj vďaka finančnej pomoci od emirov padla voľba práve na ne.

Zdroj: www.youtube.com 


Začala výstavba prvého úseku

 

Prvú zo staníc novovznikajúcej trate Hyperloopu začali stavať v jednej z lukratívnych lokalít neďaleko Abú Zabí, konkrétne v štvrti Aldar’s Seih Al Sdeirah. Práve odtiaľ sa bude tiahnuť 10 km úsek, ktorý má byť skolaudovaný ako prvý. Postupne sa naň napoja ďalšie časti, ktoré povedú až do Dubaja, presnejšie na jeho okraj do štvrti pri letisku Maktoum.

Zdroj: www.teslarati.com 


Abú Zabí – Dubaj za 12 minút?

 

Najočakávanejšou výhodou výstavby Hyperloopu má byť expresne rýchly presun, ktorý má tento dopravný systém umožňovať. Vďaka rýchlosti prepravnej kapsuly, ktorá má dosahovať do 1200 km/hod., sa bude dať trasa medzi spomínanými mestami absolvovať za rekordných 12 minút. Denne sa tak v tomto úseku bude môcť prepraviť až okolo 160 000 pasažierov.

Zdroj: www.dailymail.co.uk 


Aj keď SAE sa zrejme definitívne stanú priekopníkmi v realizácií Hyperloopov, dopravné systémy tohto typu sa testujú aj v ďalších štátoch, ktoré by v najbližších rokoch radi privítali modernizáciu svojich dopravných sietí v takejto podobe. Kandidátmi sú USA, Francúzsko aj Čína, ktorí však počkajú na to, ako sa nápad vizionára Elona Muska, zakladateľa spoločnosti Tesla či platobného systému PayPal, zrealizuje a uchytí v praxi.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.thenational.ae, www.incarabia.com, www.youtube.com, www.teslarati.com, www.dailymail.co.uk