Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V púšti pri Jeruzaleme sprístupnili Herodesov zimný palác

Napísal Róbert Bosák, 31.12.2020

Archeológovia prichádzajú s fascinujúcimi objavmi starovekých stavieb aj po tisíckach rokov. Len nedávno ukončili práce na postupnom odkrytí Herodesovho zimného paláca, ktorý bol výkvetom architektúry svojej doby.

Zdroj: brewminate.com 


Kráľ Herodes sa do histórie nezapísal v dobrom svetle. Podľa jedného z evanjelií to bol práve on, kto mal na svedomí vraždenie neviniatok. Svoju moc si ale nedokazoval iba najkrutejšími panovníckymi metódami. Súčasťou jeho snahy o zápis do dejín bol aj rýchly stavebný rozkvet  Jeruzalema a jeho okolia. V rámci neho bol vybudovaný aj palác Herodium.

Zdroj: brewminate.com 


Palác vybudovaný na kopci uprostred púšte

 

Aj keď najslávnejším projektom realizovaným za čias Herodesovej vlády je prestavba chrámu v Jeruzaleme, miesto v histórii si zaslúži aj spomínaný palác Herodium. Jedná sa o Herodesov zimný palác, ktorý vznikol v Judskej púšti pri Jeruzaleme. Ako miesto výstavby poslúžil vyše 750-metrový kopec, ktorý bol „umelo“ navŕšený na rovinatom priestranstve v púšti.

Zdroj: land-of-the-bible.com 


Miesto Herodesovho posledného odpočinku

 

Napriek tomu, že palác, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou postavili otroci, stál na vysokom kopci uprostred púšte, pred očami archeológov bol dlhodobo schovaný. Dôvodom bolo jeho zasypanie hlinou na žiadosť Herodesa, ktorý si tak chcel po pochovaní v tomto paláci dopriať pokojný odpočinok. Ten bol narušený v roku 2007, kedy archeológovia narazili na sarkofág, v ktorom malo byť uložené jeho telo. Veľký objav následne spustil odkrývanie celého paláca.

Zdroj: ancient-origins.net 


Po rokoch práce je palác prístupný ľuďom

 

Po sarkofágu boli postupne objavované ďalšie zvyšky honosného paláca aj s jeho priľahlým areálom. Archeológovia objavili napríklad divadlo s kapacitou až 300 miest. Pútavým prvkom je aj elegantné klenuté schodisko, ktoré viedlo do hlavnej kráľovskej sály. V tej sa zachovali fresky, ktoré patria medzi najcennejšie výtvory v celom sídle. Spolu s ďalšími časťami paláca si ich verejnosť môže prísť pozrieť aj naživo. Odkryté časti stavby boli totiž pred Vianocami sprístupnené.

Zdroj: ancient-origins.net 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: brewminate.com, land-of-the-bible.com, ancient-origins.net