Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V olympijskej dedine vyrástla „najtemnejšia stavba sveta“

Napísal Róbert Bosák, 10.02.2018

So štartom zimných olympijských hier bolo predstavených aj zopár zaujímavých budov, ktoré sa stali súčasťou olympijskej dediny či okolitých lokalít. Patrí k nim aj Vantablack pavilon, ktorý si právom vyslúžil titul „najtemnejšej stavby sveta.“

Zdroj: twitter.com

 

Každá olympiáda so sebou prináša nové stavebné projekty využívané na rôzne účely. Inak to nie je ani pri aktuálnych hrách v Južnej Kórei, kde v súvislosti s najočakávanejším športovým sviatkom roka vyrástlo viacero športových, kultúrnych či ubytovacích objektov slúžiacich pre športovcov, organizátorov aj širokú verejnosť. Najviac pozornosti vzbudilo práve dielo Asifa Khana, ktoré si hneď po dokončení získalo prívlastok „najtemnejšia stavba na svete.“

Zdroj: archinect.com

 

Objekt absorbuje vyše 99 % svetla

 

Pri výstavbe unikátneho olympijského pavilónu sa využil špeciálny odtieň  čiernej známy ako Vantablack. Náter v takomto netypickom farebnom akcente pokryl celú fasádu, čím sa miera absorbcie svetla zo strany objektu dostala na vyše 99 %. To však bolo cieľom autorov stavby, ktorí mali za úlohu nainštalovať na fasádu LED diódy vytvárajúce efekt nočnej oblohy, čo by bez pokrytia fasády týmto čiernym variantom nešlo.

Zdroj: dezeen.com 

Pri dizajne bol využitý optický klam

 

Pri prvom pohľade na pavilón zvonku sa zdá, že objekt s 10-metrovou výškou má tvar kvádra, no po vstupe do hlavnej časti budovy sa ukáže, že išlo o cielený optický klam. Po prechádzaní úzkeho vstupného koridoru totiž návštevníci vkročia do čisto-bielej miestnosti, ktorej cieľom je vytvárať dokonalý kontrast a súhru oboch polarít, čo sa výberom úplne odlišných odtieňov podarilo dokonale.

Zdroj: archdaily.com" /> 

Svet má po zahájení ZOH 2018 nový unikát, ktorý si architektúra zapamätá ako najtemnejšiu svetovú stavbu. Dielo architekta A. Khana opäť ukázalo, že aj obyčajný olympijský pavilón určený na reklamné účely sa môže vďaka jednoduchému, no originálnemu nápadu zapísať do histórie, a to bez ohľadu na to, že daný objekt je zahalený do tmavého čierneho šatu.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: twitter.com, archinect.com, archdaily.com, dezeen.com